BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Шумен с двама нови почетни граждани

С решение на Общинския съвет проф. Добрин Добрев и офицерът от резерва полк. Димо Димов са новите почетни граждани на Шумен, съобщиха от пресцентъра на Община Шумен.
Професор Добрин Добрев е роден на 7 февруари 1951 г. в Дряново. Завършва Математическата гимназия в Шумен, а след това Софийския университет Климент Охридски в специалност Българска филология. След дипломирането си за кратко е преподавател в Института за чуждестранни студенти и експерт по литература в отдел Просвета, Шумен. От 1980 г. е преподавател в Шуменския университет (през 2001 г. е избран за професор), на който от 2002 до 2007 г. е и ректор. Специализира в Бърно, Прага, Москва и Варшава, а през 1997 – 2000 г. е гост-лектор по български език, литература и култура във Виенския университет. През 1984 г. защитава дисертация за присъждане на научната степен доктор по филология, а през 1999 става доктор на филологическите науки с дисертация на тема „Символите в българския символизъм“. Изследването му „Теорията за знака в лингвистиката и литературната наука“ (1988) в съавторство с Е. Добрева е първото по рода си в България проследяване на същността и историческото развитие на семиотичния метод във филологическата наука. Сред най-значимите му трудове могат да се посочат Поетика на Йовковия разказ (1989), Справочник на семиотичните термини (1992, в съавторство с Елка Добрева), Справочник на символите в българския символизъм (1996), Символите в творчеството на българските символисти (2000), „Бай Ганьо“ на Алеко Константинов. Контексти на прочита. (2003), Тайните на Томбул джамия. Въведение в практическата семиотика на културата (2010), Изкуството: история на идеите (2014). Член е на Съюза на учените в България. По номинация на Международния биографичен център в Кеймбридж (IBC) проф. Добрев на два пъти (2008 и 2009 г.) заема място в ТОП 100 на водещите преподаватели в света, а през 2009 г. е част от списъка на 2000-те най-изтъкнати интелектуалци на ХХІ век. Три пъти (1989, 2001, 2015) е носител на Наградата на Шумен за наука.

Димо Тотев Димов е роден на 25 април 1930 г. в с. Кръвеник, Габровско. Завършва средно образование в Априловската гимназия в Габрово, полувисше в Народното военно артилерийско училище, профил „Земна артилерия“ и висше образование във Великотърновски университет, специалност “История”. От 1982 до 1983 г. Димо Димов е назначен за пръв директор на комплекс “Създатели на Българската държава”. След това в продължение на три години е секретар на НЧ “Добри Войников”, впоследствие – началник на “Гарнизонна школа по военно-патриотично възпитание”, Шумен. По време на службата си като офицер и в запаса Димо Димов е познат като активен изследовател на историята на Шумен и Шуменския гарнизон. Автор е на значими трудове с военна тематика: “Храбростта на Шуменци 1944-та”, “Имена, изсечени в гранит”, “Шуменска епоха”, “Сава Доброплодни” – биографичен очерк, “125 години Шуменски военен клуб”, „Дневникът на капитан Куцаров“, „Славата на шуменските бойни знамена”, „Учители и ученици от Шумен – доброволци в Сръбско-българската война 1885 г.“, „Първият военен паметник в България”, „Великият ден на Шумен“, „Шуменци по пътя на победите“ и др. Заедно с тези издания, Димо Димов има повече от 200 публикации в списания, сборници, юбилейни издания, периодичен печат и в електронни издания. Инициатор и организатор е на създаването на Музея на VII-ми пехотен Преславски полк, откриването на музей на Шуменския гарнизон, изграждането на паметник на Васил Левски в града, поставянето на паметни плочи на дома на ген. Марин Куцаров, на спасителите на бойни знамена от Шуменско. Член е на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Шумен, Съюза на ветераните от войните в България, дългогодишен активен краевед и член на Управителния съвет на Дружеството на краеведите „Георги Джумалиев“ при НЧ „Добри Войников-1856“ – Шумен. Награден е с орден „За военна доблест и заслуга“ на Държавния съвет на НРБ през 1981 г. За активната си изследователска и творческа дейност през 2000 г. Димо Димов е носител на “Наградата на Шумен”, а през 2006 г. Националният съвет на Съюза на краеведите в България го удостоява с Диплом за присвоено звание “Заслужил краевед”. През 2008 г. е удостоен с почетно звание I степен „Носител на златна значка на гр. Шумен“.

Източник: 24Shumen.COM

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!