BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

1563 декара нови гори ще бъдат създадени през 2024 година

1563 декара нови гори ще се появят тази година на територията на СИДП. Към момента вече са залесени 185 декара в ДЛС-Балчик, 152 декара в ДГС-Генерал Тошево и 27 декара в ДГС-Добрич. Това съобщиха на изнесен брифинг днес пред журналисти директорът на СИДП инж. Симеон Давидков и инж. Емил Гелов директор на РДГ Шумен по повод професионалния празник на лесовъда.

Благодарение на два големи проекта по програма Life ще продължи залесяването и с европейски средства. По проекта на ИАГ „Земите и горите на орела“ декарите нови гори ще са 249, като 129 са в Генерал Тошево, 91 в Балчик и 29 в Добрич. По другият голям проект на СИДП „Горите на Североизтока“ ще бъдат залесени 754 декара, като отново най-много са в Балчик /213дка/, Генерал Тошево /194дка/ и Нови пазар /138дка/.

„И тази година успяхме да задоволим нуждите на населението от дървесина. В това отношение предприятието ни води социална политика, като цената за физически лица е намалена. Записването става чрез кметовете на населените места“, обясни инж. Давидков.

През миналата година лесовъдите на СИДП са създали 1741 декара с нови гори, като 1126 от тях са финансирани от Оперативна програма „Околна среда“. Проектът „Подобряване природозащитното състояние на територията на СИДП ДП“ по Оперативна програма „Околна среда 2014 -2020г.“ приключи, като от МОСВ беше дадена добра оценка за изпълнението му. Очаква се скоро шестте държавни горски предприятия да започнат работа по новата Програма „Околна среда“.

Директорът на РДГ Шумен инж. Гелов отчете 30% спад на констатираните нарушения. Като причина за добрите резултати той изтъкна предприетите сериозни мерки по отношение на задоволяване на нуждите на населението със законна дървесина. Друг възпиращ фактор е и повишението на глобите за незаконна сеч и съхранение на незаконна дървесина. От 50 лева глобата скочи на 500 лева.

„Горите в териториалния обхват на РДГ са в добро състояние. Нямаме отчетени огнища на определени болести. От 8 пожара миналата година, само един беше по-съществен който нанесе щети на около 20 декара площ.

В инициативите по повод Седмицата на гората се включиха и журналисти от шуменски медии, които залесиха елхи и брези около детската площадка до Информационния център на паметник „Създатели на българската държава“.

shumenonline.bg

Материалът 1563 декара нови гори ще бъдат създадени през 2024 година е публикуван за пръв път на Shumenоnline – На един дъх разстояние от събитията.

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!