BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Съветник иска временна комисия за водата, кабинет, кола и 20 000 за хонорари

Да се създаде временна комисия за превантивни действия за предотвратяване на евентуална хуманитарна криза в община Шумен, свързана с продължително спиране на водата. Това предлага общинският съветник Добромир Драев. Той иска в комисията да влязат седем общински съветници. За целта местната управа трябва да предостави оборудван кабинет, автомобил и 20 000 лева. С парите ще се покриват хонорари и командировъчни, ще се поемат разходи и за външни експерти, а общинска администрация се задължава да помага и съдейства на комисията за изпълнение на задачите й.
Целта на комисията е да провежда заседания и да кани при нужда експерти по въпросите, свързани с водния сектор в Шумен. Експертите имат право да получат хонорар. Комисията трябва да изиска да се състави актуална карта на възможните алтернативни източници в община Шумен. Да изиска да се изготвят хидрогеоложки проучвания на алтернативните водоизточници в община Шумен, както на язовир „Тича“, така и на други такива. Да изиска държавата и общината да предоставят средства за финансиране за ремонт и рехабилитация на критични водовземни съоръжения. Да изисква от отговорните служби изготвянето на алтернативни варианти за подаване на вода за поливни нужди за земеделските производители. Да изготвя седмичен доклад за работата си и да го представя на общинската администрация, Общинския съвет и други заинтересовани страни. Да изготвя и дава предложения, които могат да доведат до предотвратяване на евентуална хуманитарна криза.
В друга своя докладна Добромир Драев предлага да се отпуснат 5 000 лева за закупуване на нивомер, с който да се следи нивото на язовир „Тича“.
От документа става ясно, че комисията предимно ще изисква, ще разполага с кабинет с компютри, принтер и интернет, автомобил и 20 бона суха пара за хонорари, като разходите за пътувания са отделно перо. Целият ресурс ще се употреби за борба с евентуална хуманитарна криза.
Добре известна е и максимата, че ако искаш една работа да не бъде свършена – създай комисия. Колко още и за какво ще пожелаят съветници да се харчат пари от данъците на шуменци?
Според Добромир Драев обаче комисия трябва да има. „Някой трябва да свърши работата. Давам си сметка, че подобно искане изглежда нелепо, но сме закъснели с години да решим проблема с водата на Шумен. В момента не ни трябват екоексперти, а ясни политически решения. Комисията е закъсняла, но аз я предлагам още от 2016 година и тя е някаква светлина в тунела. В крайна сметка някой трябва да поеме отговорност за всичко, което се случва във водния сектор в Шумен и за всичко, което не е направено, когато е било необходимо. Не преследвам политически дивиденти. Целта ми е Шумен да не изпадне във водна криза. На този етап обаче единственото, за което можем да се молим е да завали дъжд“, коментира Добромир Драев и уточни, че ако бъде създадена временна комисия, тя ще поиска разрешение от съответното министерство за достъп до язовира, за може да прави редовни замервания на на водните количества в „Тича“.
Припомняме, че преди броени месеци Общинският съвет в Шумен гласува 20 000 лева за обследване на дълбоководните кладенци. Наети са експерти, които извършват проучването.
“Проблемите с водата на Шумен и нивото на язовир „Тича“ изискват експертни решения. Харченето на пари за комисии с хипотетични цели е неоправдано. Не е ясно и какви правомощия ще има. Колкото до замерванията на нивото на язовира те и сега се правят регулярно. Как ще бъдат допускани хора от тази комисия да мерят нивото на водата, като е ясно, че водоемът е обект от националната сигурност и има специален пропускателен режим“, коментира кметът на Шумен Любомир Христов. Той припомни становището на
експерти, според което, водният обем на язовир „Тича“ не е така критичен, както се представя. В сравнение с него язовир „Камчия“ е в по-лошо състояние, а той снабдява с вода Варна и Бургас.
Язовир „Тича“ е на земеделското министерство. От него черпят вода за пиене и за поливане общините Шумен, Велики Преслав и Търговище. Още преди 1989 година по министерско разпореждане водите му се ползват и от предприятията. По времето на централизираната планова икономика, местните ВиК-та закъсали с финансовия баланс. Тогавашната власт измислила прост начин (в преносния и буквалния смисъл) да увеличи приходите. Разпоредено било на шефовете на предприятията да спрат да ползват водата от заводските кладенци и да се включат към водопровода от „Тича“. Така водното дружество прибирало тлъсти суми от сметките за вода на фабриките, а кладенците на предприятията били запечатани.
След промените и настъпилата икономическа криза спира добиването на вода от дълбокосондажните кладенци край Шумен. Те осигурявали част от водата за града. Резките скокове в цените на тока обаче довели до нерентабилност на съоръженията. Те били спрени от експлоатация още през 1994 година. В десетилетията до днес помпените станции са разбити и ограбени, а част от кладенците не могат да бъдат възстановени, твърдят експерти.
Времето ни направи свидетели на абсурдни ситуации, в които от ВиК събираха печалбите и ремонтираха само при необходимост, защото тръбите бяха на държавата и се очакваше тя да ги поддържа. После инфраструктурата бе прехвърлена на общините, ремонтите и поддръжката оставаше за сметка на местните управи, а водните дружества прибираха печалбата. След това ВиК инфраструктурата беше прехвърлена за стопанисване на водните дружества. Следваха инвестиционни планове, амортизации, недобори, дългове. Междувременно тръбата започна да гърми всяка седмица. Малките течове бяха десетки. Ремонтите – неефективни.
Дойде време, в което трябваше да се действа, просто не остана друго. Изготвен бе проект за пречиствателна станция за питейни води и нов довеждащ водопровод от язовир „Тича“. След няколко преработки и корекции днес вече има отпуснати 126 564 455 лева и се очаква строителството да започне още през тази година. Тече и обследване на дълбокосондажните кладенци и водоснабдителна система „Дунав“. Първо ще се дострои тръбата до Шумен, а после и до Търговище. Нужните милиони ще дойдат от новосъздадения държавен ВиК холдинг. И всичко това ще се случи през следващите две години. До тогава обаче водата от язовир “Тича” трябва да се използва разумно. Дано и природата бъде благосклонна.
24shumen.com

Източник: 24Shumen.COM

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!