BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Онлайн заседания и разпити в Окръжен съд Шумен

Система за видеоконференции и разпити онлайн заработиха в Окръжен съд Шумен, съобщиха от пресслужбата на съдебната палата. Само преди няколко дни в зала 9 приключи монтажът и тестването на най-новата придобивка – системата за видеоконференция, която включва камери с висока резолюция, три 55-инчови телевизора и пулт за управление.

Само преди няколко дни в зала 9 на съда приключи и монтажа и тестването на най-новата придобивка – система за видеоконференция и включва камери с висока резолюция, три петдесет и пет инчови телевизора, пулт за управление. Окръжен съд – Шумен е сред едва двайсетте, които се сдобиват с модерната техника. Наличието и ще улесни работата на магистратите и през нея ще могат да се провеждат разпити на свидетели и вещи лица в страната и чужбина. Новата система дава техническа възможност и за видеоконферентна връзка с местата за лишаване от свобода. Тя е единствена на територията на съдебния окръг и ще може да бъде ползвана от всички органи на съдебна власт. Осигурена е по съвместен проект на Министерството на правосъдието и Висшия съдебен съвет.

От 14 май Окръжният съд нормализира дейността си след панадемията от коронавирус и възстанови достъпа до съдебната палата при стриктно спазване на редица мерки. Едно от предизвикателствата беше оборудването на залите с предпазни средства така, че да се гарантира здравето на присъстващите на съдебни заседания, но и да се запази целостта на близо 90-годишните мебели, без да се нарушава интериорът, коментират от съда. Предпазните екрани беше едно от възможните решения, затова те са монтирани на всички банки и катедри в залите на Окръжния съд. Изработени са от алуминиеви профили с цвета на обзавеждането и плътен поликарбонат, материал гъвкав, трудно чуплив и с достатъчна степен на видимост. Така ще се постигне максимално ограничаване на физическия контакт на всички присъстващи в съдебните заседания, без да създава усещането за дискомфорт.

Съдебната палата е една от най- красивите и внушителни сгради в Шумен. Строежът й е започнал през 1905г. и завършен през 1925 г. От 1931 г. е собственост на Министерството на правосъдието и в нея се помещава Окръжен съд – Шумен до 1944г., когато е сменено предназначението й, а съдът е изместен в друга сграда. Окръжният съд се връща в палатата през 1991 г.  Връща се и оборудването от банки, катедри, маси и пейки за съдебните зали, което според някои исторически източници е същото от 1931г. Това обзавеждане стои и до днес в сградата и засилва усещането за респект и исторически дух. Съдебната палата е вписана в регистъра като архитектурно-строителен паметник на културата.

shumenonline.bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!