BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Областният управител Стефан Желев: Мандатът премина с много предизвикателства

Като мандат с много предизвикателства определи изминалите четири години областният управител на област Шумен проф. Стефан Желев. Днес той, заедно със заместник-областните управители Ширин Вели и Петко Шаренков на пресконференция представиха отчет за изтичащия мандат.

„От три години на практика винаги се борим с някаква криза- през 2019 година с болестта африканска чума по свинете, а от март 2020 година с пандемията от COVID-19“, каза областният управител проф. Стефан Желев. Той подчерта голямата разлика от началото на ковид кризата и времето сега, както и добрата съвместна работа на много институции-почти всички държавни структури, общините, здравните заведения, бизнеса. Стефан Желев очерта две основни направления, в които са били насочени усилията за ограничаване разпространението на COVID-19- подпомагане  на здравната система /МБАЛ Шумен/ с цел да бъдат приемани нуждаещите се от болнична помощ и предприемане на необходимите противоепидемични мерки според обстановката и разпространението на коронавирусната инфекция.

„Не винаги бяха приемани мерките, но вече на този етап по-голяма част от хората разбраха, че тези мерки имат ефект и намаляват разпространението на болестта.  Много трудни моменти имахме през последната вълна на COVID-19- почти всеки ден търсихме болнични легла, лекарства, плазма. Получихме без условия помощ от болници от малки общини, от Търговище и Варна, където приемаха и настаняваха болни при свободни легла, обясни Стефан Желев. Той коментира, че не са успели да убедят лекарите и медицинските сестри от доболничната помощ да се включат по-активно в борбата с COVID-19 в помощ на колегите си, както и че все още не успяват да убедят хората да пристъпят към масова ваксинация, което действително ще предотврати разпространението на вируса.

По отношение борбата с болестта африканска чума по свинете в областта областният управител каза, че това е бил също тежък период, изпълнен с много напрежение, с много срещи с хората, за да бъде разяснени мерките за преодоляване и ликвидиране на тази зараза. В момента в ход са дейностите по приетия План за контрол и предотвратяване разпространението на заболяването Африканска чума по свинете в нашата страна до 2023 година. Целта е достигане на статут на свободна от заболяването страна или регион и от 25 април всички индустриални свинекомплекси в страната вече могат свободно да търгуват месото, произведено в местни ферми и на европейския пазар, освен на българския.

Областният управител Стефан Желев коментира един от основните приоритети, обявен в началото на мандата- работа по  възстановяване и преодоляване на проблемите, които област Шумен има във ВиК сектора.„Това е сектор с проблеми, натрупвани през годините поради липса на инвестиции. Изготвените прединвестиционни проучвания и генерален план във ВиК сектора, както и приемането на бизнес план на ВиК дружеството, дадоха възможност да бъде изготвен и одобрен проект за подобряване на водния сектор на обща стойност 126 564 000 лв., финансиран по ОП „Околна среда“. Основните дейности, предвидени в рамките на проекта са, изграждане на Пречиствателна станция за питейни води за водоснабдителна система на гр. Шумен, реконструкция на довеждащ водопровод от яз.Тича до НВ 13 000 – град Шумен, изграждане и изпълнение на основен ремонт на техническа инфраструктура за водоснабдяване и канализация на гр. Шумен, изграждане, рехабилитация и реконструкция на техническа инфраструктура за водоснабдяване, канализация и пречистване на гр. Нови пазар и въвеждане на географска информационна система на сектора“, каза проф. Желев. Той призова общинските съветници в Общински съвет Шумен да гласуват бюджета на Асоциацията по ВиК. „Неприемането на бюджета ще доведе до това, че няма да могат да бъдат изпълнявани проекти в сектора и всякакви бъдещи инвестиции без съществуването на ВиК асоциацията са невъзможни“, заяви проф. Желев.

По отношение на превенцията и защита на населението и инфраструктурата при рискови и бедствени ситуации областният управител отчете, че са извършени редица дейности, въпреки липсата на финансиране. За първи път е направена класификация на язовирите по степен на опасност, почистени няколко пъти от натрупаните дървета, наноси и отпадъци са труднодостъпни участъци по коритото на река Камчия, които се намират извън границите на урбанизираните територии.

„През изминалите четири години продължи строителството на автомагистрала „Хемус“, успешно завърши строителството газопровода Балкански поток, инвестираха се много средства за ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа, с помощта на държавата се реализираха се много инфраструктурни проекти в общините- ремонт на улици, площади и водопроводи. Много дейности бяха извършени и в социалната сфера, както и по отношение на безопасността на движението“, каза още  проф. Стефан Желев.

Източник: strelabg.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!