BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Най-много птици от вида малък креслив орел гнездят в Североизтока

Снимка: СИДП

800-1000 двойки от вида малък креслив орел гнездят в България, като това нарежда страната ни на първо място на Балканите. 85 гнезда на ценната птица са идентифицирани през последните три години, като част от проекта „Земите и горите на орела“, а орнитолозите отчитат над 450 допълнителни заети територии. Най-много двойки има в защитените зони Лудогорие, Суха река, Хърсовска река, Ломовете и Емине, които са в източната част на страната, а с най-ниска численост за вида са зоните Студенец и Марица-Първомай в централна България. Информацията беше изнесена днес от експерти от БДЗП по време на срещата на екипа по проекта, на която участниците отчетоха напредъка и свършената към момента работа. Това съобщиха от СИДП.
Учените обявиха още, че пет от гнездата се наблюдават пряко, като са направени 141 985 снимки, които са изключително ценни и разкриват много нови неща за живота на орела, картираните хранителни местообитание и др.
В рамките на проекта на 10 птици бяха поставени предаватели, като миграцията на орлите се проследява в реално време и всеки може да види къде се намират и какви разстояния изминават. За съжаление една от птиците загина при токов удар в Турция, а други две /едната от които любимата на много българи Александрия/ вече не излъчват сигнал. Не се знае какво е станало с тях, но предавателите им няма да бъдат изключвани още една година, защото в крайна сметка може да се окаже че се намират извън зоната на сателитното проследяване и в един момент може да се появят отново.
Един от ръководителите на проекта „Земите и горите на орела“– инж. Николай Василев от ИАГ обясни на колегите си, че част от дейностите вече са приключили успешно, но има какво още да се направи, за да може популацията на малкия креслив орел да остане стабилна на територията на страната ни.
Проектът „Мерки за опазване на малкия креслив орел и неговите местообитания в България“ е към програма LIFE на ЕС. Страни в проекта са ИАГ, БДЗП, СИДП и ЮИДП, а целта му е да бъдат създадени нови местообитания за малкия креслив орел, да бъде опазен вида и да бъде съхранено биологичното разнообразие на горите в България. В проекта са предвидени значителни средства за залесяване, както и трансформиране на иглолистни култури, обучения на заинтересовани страни и 5 обучения по един от най-добрите начини за стопанисване на горите – Заарландският метод.
24shumen.com

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияББК „Пътища“ иска от държавата да се разплати с бранша, заплашва със съдебни искове

loading…

Източник: 24Shumen.COM

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!