BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Министър Каракачанов: В Българската армия влизат хора с висок дух

В Българската армия ще влязат хора като вас с висок дух, нова сила и самочувствие на военнослужещи. Една дама, старшина Даскалова се представи отлично, което показа, че жените не са по-лоши войници от мъжете, не са и по-лоши командири.
Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов на учебния полигон Марково край Шумен. Той присъства на демонстративни стрелби и практическия държавен изпит по „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво – полева артилерия” на курсанти випускници от факултет „Артилерия, ПВО и КИС” на Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“. С министъра бе и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Курсантите демонстрираха умения за стрелба с различни образци въоръжение, сред които автомат и картечница „Калашников“, снайперска пушка „Драгунов“, 23 мм зенитна установка, 122 мм самоходна гаубица, 120 мм самоходна минохвъргачка, 152 мм оръдие-гаубица и др.

Изпитът включи още изпълнение на огнева задача като елемент от държавния изпит по „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво – полева артилерия” и демонстрация за коригиране на огъня на 122 мм самоходно артилерийско формирование с дистанционно управляема летателна система при стрелба от закрита огнева позиция. Последното занятие от изпита бе стрелба с реактивна система за залпов огън БМ-21 „Град“.

„Възхитен съм от това, което видях”- лаконичен бе министър Каракачанов и отправи пожелание за още повече хъс и борбеност випускниците да усвояват офицерската професия.
Той изказа удовлетворение, че жени навлизат в професията, считана до скоро като мъжка работа. „Колкото повече жени има в армията, толкова по-добре”, обобщи Каракачанов.
На въпрос на 24shumen.com каква е неговата оценка за обучението във Военния факултет в Шумен, отговорът бе: „Стрелбите са доказателство за нивото на обучение, много добро, въпреки лишенията, при които са налага да се обучават курсантите. През последните три години се вижда разликата”.
По думите му най-важното нещо е да мотивираш и преподаватели и курсантите. Без морална мотивация обаче нямало успех.
Относно възстановяването на бившото Военно училище в Шумен, според министъра е възможно, но след възстановяване на наборната военна служба и когато ще има нужда от повече кадри, офицери, които да обучават българските граждани в защита на Отечеството.
Поне на този етап вицепремиерът смята, че е малко прибързано. Може би след няколко години и този въпрос ще стане актуален, е неговата прогноза за бъдещето на висшето училище.
Според Каракачанов всички изисквания на военните висши учебни заведения трябва да бъдат удовлетворявани. Той показа своите умения при стрелба с 23 милиметрова зенитна установка.
„Нашите възпитаници демонстрираха своите знания и умения не пред кой да е, а пред министъра на отбраната. Резултатите са отлични. Дано да имат шанс в службата оттук нататък”, сподели пред 24shumen.com полк. Иван Маламов, началник на Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново.
24shumen.com

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия1 039 малчугани влязоха в детските градини в Шумен на 1 юни

loading…

Източник: 24Shumen.COM

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!