BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Марио Хосен и Лиляна Кехайова с концерт на шуменска сцена

Снимка: Симфониета-Шумен

На 15 април от 19.05 часа в зала „Проф. Венета Вичева“ Симфониета-Шумен предлага на меломаните концерт с великолепните солисти Марио Хосен (цигулка) и Лиляна Кехайова (виолончело). Под диригентството на Станислав Ушев ще прозвучат Концерт за цигулка и оркестър в ре мажор, опус 77 от Йоханес Брамс и Концерт за виолончело и оркестър в си минор, опус 104 от Антонин Дворжак.
Марио Хосен и Лиляна Кехайова са виртуозни музиканти, които развиват изключително успешна дейност в музикалната столица Виена.
„Без музика всичко би било нищо” В. А. Моцарт е любимият цитат на Лиляна Кехайова.
Родена 1988 в София, Лиляна е 4-то поколение музикант. Тя завършва Национално музикално училище „Любомир Пипков” в класа по виолончело на Ана Атанасова, след което получава своята бакалавърска и магистърска степен във Виенската Консерватория в класа по виолончело на Лилия Шулц-Байрова. Лауреат е на конкурси в България и чужбина сред които: „Concertino Praga” (2006), Чехия, конкурса на Виенската Консерватория „Фиделио“ (2013) и др.
Освен, че е активен солист и камерен музикант, от 2014 г. Лиляна е организатор и на лятната академия във Виена “International Music Academy Orpheus”, където всяка година посреща над 100 студенти и солисти от цял свят. Член е на Паганини Ансамбъл Виена, с които правят интегрален запис на всички квартети от Николо Паганини за италианската фирма Динамик.
От септември 2018 Лиляна има клас по виолончело в Нов български университет.
Стипендиант на „Thomastik-Infeld Vienna”, „Bank Ausria“, a през 2012 г. печели голямата стипендия на австрийската фондация „ Alban Berg“.
Лиляна Кехайова свири с виолончело на немския лютиер Алфред Бинер, което ѝ е предоставено от частен спонсор. Вече две години организира в София конкурс на негово име и предоставя негови инструменти на млади български таланти.
Марио Хосен е роден в Пловдив. Наричан е „детето чудо”, защото е едва на осем, когато дебютира на сцена с оркестър. След родната школа в България – музикантското семейство и училището, Марио продължава да учи във Виенския университет по музика и сценични изкуства при проф. Фришеншлагер, в Консерваторията в Париж при Жерар Пуле и Руджиеро Ричи, както и в Лондон при проф. Ифра Ниман.
Днес, професор Хосен живее във Виена, пътува по света като солиращ артист и гост професор. Определя се като „гражданин на света”. Във вените му тече българска, гръцка, еврейска, коптска и арабска кръв. Потомствен музикант, цигулар от международна величина, той неслучайно е наричан „Българският Паганини”. Виртуозен изпълнител с изумителна техника, с романтична чувствителност, Марио Хосен често е описван от критиците така: „Превъплъщение на Паганини… покорява с брилянтна техника и красив цигулков тон. Публиката е във възторг от „капризите”, изпълнение на бис.” – Oberosterreichische Nachrichten, Австрия.
Марио Хосен свири на цигулка G. B. Guadagnini 1749, предоставена му oт австрийската Национална банка. Солирал е в повече от 30 държави, с оркестъра на Миланската скала, с Радио-симфоничния оркестър на Прага, със Симфоничния оркестър на Осака, на „Брукнер оркестър“ – Линц. Освен соловата кариера, Марио дирижира и ръководи Orpheistes Festival Orchestra и Sudost European Akademie Orpheus.
Въпреки натоварената си програма и живота в чужбина, Марио Хосен е преподавател по цигулка в България. От няколко години води майсторски клас.
От Симфониета-Шумен напомнят, че поради действащите противоепидемични мерки местата в зала „Проф. Венета Вичева“ са ограничени, а носенето на предпазни маски е задължително.
24shumen.com

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗелен коридор за ваксиниране с иРНК ваксината на „Модерна“

loading…

Източник: 24Shumen.COM

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!