BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Експерт: Не е проблем в плащането на руски газ, а в комисионните

„Няма проблем да се ползва руската схема за плащане на газовите доставки от Русия, защото не става дума за директно плащане в рубли, а за превалутиране на доларови плащания.

Няма загуба от това за купувача.

ЕС ще продължи да внася газ от Русия. Вместо да го вземаме от производителя на ниска цена, ще го вземаме чрез посредници с 30 евро по-скъп. В чий интерес на това? Явно на някой, който ще получи комисиона“.

Така коментира горещата тема със спирането на доставката на руски газ Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

„Няма как при увеличение на суровината природен газ, да няма ръст и на крайния продукт. 40% от потреблението на газ в ЕС е от Русия.

Те не могат да бъдат заменени, няма инфраструктура. ЕС ще потребява следващите години руски газ“, посочи той.

Велев допълни, че за май няма компенсации за свръхвисоките цени на електроенергията.

„Не само за бизнеса, но и за болници, детски градини, театри. Изпратили сме покана за среща с премиера, но такава няма“, посочи Велев.

Източник: 24Shumen.COM

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!