BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Система за видеоконференция заработи в Съдебната палата в Шумен

Система за видеоконференция бе монтирана преди броени дни в Зала №9 на Съдебната палата в Шумен. Това съобщиха от местната правораздавателна институция.
Системата включва камери с висока резолюция, три 55 инчови телевизора, пулт за управление. Окръжен съд-Шумен е сред едва 20-те, които се сдобиват с модерната техника. Наличието и ще улесни работата на магистратите и през нея ще могат да се провеждат разпити на свидетели и вещи лица в страната и чужбина. Новата система дава техническа възможност за видеоконферентна връзка с местата за лишаване от свобода. Тя е единствена на територията на съдебния окръг и ще може да бъде ползвана от всички органи на съдебна власт. Осигурена е по съвместен проект на Министерството на правосъдието и Висшия съдебен съвет.
От 14 май Окръжен съд-Шумен нормализира дейността си и възстанови достъпа до Съдебната палата при стриктно спазване на противоепидемични мерки поради ситуацията с COVID-19. Едно от предизвикателствата бе и оборудването на залите с предпазни средства, с цел опазване на здравето на присъстващите, по-добри условия за страните и съдебния състав при провеждане на съдебни заседания в условията на епидемиологична обстановка, но и запазване целостта на близо деветдесет годишните мебели, без да се нарушава интериора. Предпазните екрани бяха едно от възможните решения.

Те са монтирани на всички банки и катедри в залите на Окръжен съд-Шумен. Изработени от алуминиеви профили с цвета на обзавеждането и плътен поликарбонат, материал гъвкав, трудно чуплив и с достатъчна степен на видимост. Така ще се постигне максимално ограничаване на физическия контакт на всички присъстващи в съдебните заседания без да създава усещането за дискомфорт.

Съдебната палата е една от най- красивите и внушителни сгради в Шумен, един от символите на града. Строежът започва през 1905 година и завършен през 1925 година. От 1931 година е собственост на Министерството на правосъдието и в нея се помещава Окръжен съд-Шумен. През 1944 година предназначенето на архитектурната перла е сменено, а съдът е изместен в друга сграда.
Окръжен съд-Шумен се връща в палатата през 1991 година. Възстановено е и оборудването от банки, катедри, маси и пейки за съдебните зали, което според някои исторически източници е същото от 1931 година. Автентичните мебели се ползват и днес.
Съдебната палата фигурира под № 146 в регистъра като архитектурно-строителен паметник на културата.
Респект и исторически дух – това е усещането на всеки, който влезе в Съдебната палата и съдебните зали на Окръжен съд-Шумен.
От десетилетия компютрите, принтерите и интернета са в услуга на магистратите и служителите от съда. Развиващите се технологии навлизат все повече в правораздаването. От 2017 година заработиха и информационните екрани пред залите на съда. През следващата 2018 година Окръжен съд-Шумен е включен в Единния портал за електронно правосъдие.
24shumen.com

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияБорисов се скара на здравния министър: На 15 юни да отпадне всичко!
Следваща статияТоп бракониер задържаха доброволци край язовир „Мараш“

loading…

Източник: 24Shumen.COM

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!