BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Паметникът на Седми пехотен Преславски полк в Шумен няма да бъде възстановен скоро

Проект на арх. Красимир Генов

„Община Шумен неотклонно е подкрепяла идеята за изграждане на паметника-портал на Седми пехотен Преславски полк и положи всички усилия за консенсус около предложения технически проект. Необходимо е Министерството на отбраната също да положи усилия и да подкрепи въжделенията на местната общност.”
Това се казва в отговор на кмета на Любомир Христов на питането на общинския съветник Ювор Якимов – Каква е възможността Община Шумен да поеме инициативата за възстановяване на паметника на 7 Преславски полк?
В отговора се припомня, че с Постановление № 152 от 24 юни 2016 г. на Министерския съвет за възстановяването на паметника-портал на Седми пехотен Преславски полк са отпуснати 25 000 лв. Община Шумен, Инциативият комитет за изграждане на паметника, Художественият експертен съвет, Консултативният съвет по култура, художници, журналисти и експерти са провели редица заседания. Взето е решение паметникът да бъде изграден в района на Военния факултет поради невъвъзможност това да стане на автентичното място – до стъпалата на паметника на свободата. Разработен е цялостен проект и количествено-стойностна сметка в размер на 80 000 лв. Проектът е представян два пъти – на 20 ноември 2017 г. и на 22 февруари 2018 г., от неговия автор – арх. Красимир Генов, пред Областната комисия „Военни паметници”. След като разработката не среща одобрението на Министерството на отбраната, арх. Генов е отказал по-нататъшно сътрудничество.
През последните повече от три години няма развитие по въпроса с възстановяването на паметника-портал на Седми пехотен Преславски полк, което трябваше да се случи през 2016 г. От преведените 25 000 лв. са изразходвани 1 200 лв. за проучвания и замервания на терена. Останалите 23 800 лв. са заложени в капиталовата програма на Община Шумен.
24shumen.com

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНито един кандидат за управител на МБАЛ-Велики Преслав

loading…

Източник: 24Shumen.COM

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!