BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Откриха стая за родители на недоносени бебета в МБАЛ Шумен

Семейна стая за родители на недоносени деца беше открита днес в отделението по неонатология в Многопрофилната болница за активно лечение в Шумен. В нея семействата ще имат възможност да прекарват повече време с бебетата си, като контактът на детето с майката ще помага за по-бързото им възстановяване.

Първите обитатели на новата стая са Селиме Недим и бебето й Ердем,  което е с тегло едва 2,300 кг.

„Много ми харесва стаята. Като разбрах, че ще мога да остана с бебето си тук много се развълнувах. Не очаквах аз да съм първата майка, която ще остане в стаята. Благодаря на лекарите от отделението, което положиха грижи и за първото ми дете, което се роди тук, в това отделение“, каза Селиме.

След като бъде стабилизиран малкия герой ще продължи лечението си в семейната стая. Престоят на Селиме и бебето й в стаята ще продължи поне 10 дни.

Целта на създаването на такива стаи е родителите да прекарват повече време с бебето си в среда близка до семейния уют. Тесният контакт между бебето и неговите родители помага както на детето, така и на родителите – да преодолеят стреса от раздялата и от факта, че детето ще остане в болницата още време.

Стаята разполага с легло за майката и бебето, кът за повиване, гардероб, стол, хладилник и собствен санитарен възел.

„Шуменската болница е една от малкото в страната, в които има такива семейни стаи. Мечтата ми е един ден в болницата ни да има още стаи, в които бременните и родилките да бъдат със съпрузите си“, каза директорът на болницата д-р Димитър Костов.

Началникът не неонатологичното отделение д-р Лиляна Куздова изрази надежда, че ще бъде реализирана поне още една стая, за която ще се търси финансиране.

„Най-трудният момент за родителите на недоносени деца е раздялата. Бебенцата се отглеждат по-продължително време в неонатология, полагат се специални грижи за тях. В тази стая майката ще бъде обучавана от медицинските специалисти как да се грижи за детето си. Грижите за недоносените деца са малко по-различни“, обясни д-р Куздова.

Стаята е създадена изцяло с помощта на Фондация „Нашите недоносени деца“. Набраните средства от дарителската кампания на Фондацията за изграждането на стаята са малко над 5 000 лева.

Отделението по неонатология в шуменската болница е с най-високо ниво на компетентност. В него се настаняват недоносени деца от съседни градове на Шуменска област.

shumenonline.bg

Материалът Откриха стая за родители на недоносени бебета в МБАЛ Шумен е публикуван за пръв път на Shumenоnline – На един дъх разстояние от събитията.

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!