BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Мая Манолова погва колекторските фирми, внася законопроект

Законопроект за регламентиране на колекторските фирми ще внесе днес, в Народното събрание от 11.00 ч., председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова.

По данни на Асоциацията на колекторските агенции в България през 2018 г. колекторите са събирали вземания от граждани по 1 221 227 случая за общо 1.418 млрд. лв. при среден размер на дълга от 1161 лв., е вписано в мотивите към законопроекта.

Промените забраняват събиране на вземания от колектори, ако в потребителския договор няма изрично писмено съгласие на длъжника задължението му да се събира от колектор, както и същият да бъде посочен конкретно. С промените на Манолова се забраняват и контактите на колектора с работодатели или близки и съседи на длъжника. Вече ВиК-дружества, енергоразпределителни дружества, топлофикации и мобилни оператори няма да могат да прехвърлят задълженията на хората към колектори. Забранява се на колекторите да начисляват всякакви други разноски при събирането на дълга, освен главницата и законната лихва. Недействително става прехвърлянето на дълг към втори, трети и следващ колектор.

В мотивите към законопроекта се аргументира въвеждането на регистър за колекторските фирми и регламентиране на дейността им за първи път от над 20 години насам. При системни нарушения на правилата за събиране на задължения колекторската фирма ще бъде заличавана от регистъра и ще й се забрани да осъществява дейност. Ще има и санкции – глоба за служители на колекторски фирми до 1500 лв., а за колекторски фирми 5% от оборота, но не по-малко от 5000 лв., за всеки отделен случай на нарушения.

Проектозаконът изменя и допълва шест свързани закона, между които тези за защита на потребителите, потребителския кредит, кредитните институции, електронните съобщения.

Законодателните промени са адресирани до премиера и председател на ГЕРБ Бойко Борисов, до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и до народните представители от всички парламентарни групи, за да влезе законът веднага, в законодателната програма на 44-тото Народно събрание.

shumenonline.bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!