BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кой ще пази нивомера на язовир „Тича“?

„Кой ще съхранява и ще пази нивомера, кой ще носи отговорност, ако той изчезне“? Тези въпроси зададе днес кметът на Шумен Любомир Христов на съвместно заседание между постоянната правна комисия и комисията по екология и селско стопанство към Общински съвет Шумен. Поводът за отправения въпрос бе  докладната записка на общинския съветник от местната коалиция ДБГ Добромир Драев, в която съветникът отправи предложение да бъдат отпуснати до 5 000 лв. за измервателен уред, с който в реално време ще се следи нивото на язовир „Тича“.

„Изпратих писмо до управителя на „Напоителни системи“ Шумен, в което поисках да ни предоставят информацията от ежедневното замерване на язовира, което правят с техния нивомер. Такава информация се качва всеки ден на сайта на МОСВ, ще я поместваме и на сайта на община Шумен. В друго свое писмо до собственика на язовира Министерството на земеделието, храните и горите поисках да ни разрешат да сложим измервателно устройство“, обясни кметът Христов пред членовете на двете комисии.

Адвокат Светлозар Петков от групата на ГЕРБ изрази мнение, че реално няма нужда да бъде купуван тъй като такъв вече има.

В отговор Добромир Драев призова колегите си да не се шегуват на гърба на близо 200 хил. души и изрази съмнения по отношение на информацията, която шуменския клон на „Напоителни системи“ отчита.

Той се обърна към колегите си с въпроса кой от тях е виждал на нивото язовир „Тича“ и дали знаят обема му. „Разликата е толкова колкото да се плаши човек“, заяви съветникът и попита язовирът стратегическа зона ли е, ако няма да има кой да го охранява.

По негова информация такъв тип система би струвала между 1 500 и 2 500 лв. с годишната поддръжка, а системата би дала възможност за изчисляване на обема на язовира.

Според кмета обаче цената на подобен нивомер била 200 лв., а поддръжката му 1,80 лв. на месец.

На зададен от него въпрос до дружеството, което стопанисва язовира, кога е замерен мъртвия му обем получил отговор, че „мъртвия обем е определен по проект и не се замерва“.

„В продължение на 40 години имаме едно проектно предложение за 40 млн. куб. м. и никой не знае какъв е мъртвия обем. Кой успя да изчисли санитарния минимум и какво ни очаква в следващите месеци, след като нямаме входни данни“, акцентира съветникът.

С 3-ма „за“, 2 против и 1 въздържал се по предложението комисията не успя да вземе решение.

shumenonline.bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!