BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кметът Христов отговори на жалба на жители на село Мадара

За 2019 г. в общинския бюджет не са постъпили 6 914, 15 лв. от такса „Битови отпадъци“ от село Мадара, физически и юридически лица са заплатили такса в размер 28 930 лв. Община Шумен е заплатила за сметосъбиране 64 773, 12 лв. и за сметоизвозване 765, 07 лв. Тези данни са представени в отговор на жалба на жители на селото от кмета на Шумен Любомир Христов. В официална жалба до него и Общинския съвет граждани протестираха заради проблеми с чистотата в населеното място, събирането и сметоизвозването. Те са недоволни, че контейнерите се изхвърлят само два пъти в месеца, което обричало селото на „смрад и мръсотия“.
Към настоящия момент изменение в кратността на обслужване на контейнерите в 12 села на община Шумен, в т.ч. село Мадара, съгласно договор по ЗОП от 18.06.2018 г. е недопустимо, тъй като се явява съществено изменение в условията на обявената обществена поръчка. Броят на контейнерите за всяко населено място се определя съгласно Ръководство за определяне броя и вида на необходимите съдове и техника за събиране и транспортиране на отпадъци, издадено от Министерството на околната среда и водите, разяснява кметът в становището.
Той припомня, че е забранено изхвърлянето в съдовете за битови отпадъци на отпадъци от промишлеността, селското стопанство и животновъдството. Както и изхвърлянето в контейнери на отпадъци с потенциално висок екологичен и здравен риск и такива, които биха могли да доведат до увреждане на самите съдове, сметоизвозващата и сметообработваща техника, в т.ч едрогабаритни, строителни, лесно запалими, взривоопасни, разяждащи, токсични, медицински и др.
Не се заплаща такса за поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване.
С две заповеди кметът на село Мадара е оправомощен да изпълнява функциите по организация на дейностите по опазване на околната среда и управление на отпадъците на територията на населеното място.
В Мадара има 7 трайно безработни лица, регистрирани по Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане. Кметът на населеното място контролира или определя лице, което организира полагането на обществено полезен труд от тези лица по програми за опазване на околната среда, за благоустрояване и хигиенизиране на населените места и др. програми за обществено полезни дейности, пояснява кметът Христов.
24shumen.com

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПиян зад волана осъмна в ареста
Следваща статияБорисов се скара на здравния министър: На 15 юни да отпадне всичко!

loading…

Източник: 24Shumen.COM

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!