BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Имунолог: Коронавирусът не живее по повърхности, предава се само от човек на човек

Коронавирусът се предава само от човек на човек в интимен контакт. Това заяви доц. Андрей Чобанов в сутрешния блок на bTV. Той е ръководител на департамент „Имунология“ в Института по имунология към БАН.
„Дезинфекциите в училищата и детските градини с нещо хубаво и трябва да се извършат. Полезни са, но помагат срещу хлебарки, а не срещу вируса. Вирусът не живее в ъглите на стаята и не се разпространява там. Той е особен патоген, предаващ се от човек на човек. Така и не се доказа, че се разпространява чрез повърхности, дрехи, пейки, седалки и т.н.“, обясни имунологът.
По думите му доказателството е, че 5 млн. души са се заразили в цял свят от коронавирус към момента, което е нищо в сравнение с разпространението на грип в световен мащаб.
Запитан дали, ако има малко дете, би го пуснал на детска градина във вторник, той каза: „Веднага! Сред децата вирус не се разпространява и това се доказа“.
„Големият проблем в световен план бяха концентрираните големи групи от възрастни. Затова на Балканския полуостров ситуацията е такава – тук имаме много по-малко домове за възрастни, сравнено със Западна Европа“, уточни Чобанов.
На въпрос дали ще иде на ресторант сега, той отвърна: „Мен никога не ме е било страх, тъй като чрез храната това не се разпространява, освен ако нямате много интимен контакт със сервитьора. И все пак не искам да опонирам срещу активностите, които властите полагат“.
24shumen.com

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия39 са случаите на излекувани от COVID-19 за последното денонощие

loading…

Източник: 24Shumen.COM

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!