BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Изложба за Стилиян Чилингиров в Регионалната библиотека

Фотодокументалната изложба „Последният възрожденец: Стилиян Чилингиров (1881-1962)” ще бъде открита в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров” от 17.00 ч. днес. Експозицията е по повод 140-годишнината от рождението на един от последните самобитни творци с разностранно и народополезно дело, личност, която и до днес е измерение на универсализма и енциклопедизма, на съпричастност към историческата съдба на народа, общественик с ценен принос за опазването на националната ни книжнина и култура.
Експозицията съдържа 15 пана, представящи Чилингиров чрез документи, съхранени в дигиталната колекция и краеведския архив на Шуменската библиотека – снимки, включително и от архива на семейството; фотокопия на документи, писма, ръкописи, пощенски картички; фотоколажи от корици на книги и публикации в периодичния печат. Представено е семейството на Стилиян Чилингиров, богатото му литературно наследство – разкази, романи, поезия, драми, очерци, пътеписи, мемоари, преводи, непубликувани ръкописи, научно наследство – изследвания в областта на историята, етнографията, изкуството, библиографията, педагогиката, политиката, отзиви и статии за него в местния и централния печат, обществената дейност на писателя, спомените му за личности и събития от обществения и културния живот на България от онези години. Отбелязана е и заслугата на Стилиян Чилингиров за създаването на Шуменската библиотека като четвърта депозитна в страната през 1922 г., както и книжните издания на библиотеката, посветени на нейния патрон. Експозицията представя и част от личния архив на писателя, негови лични вещи – писалка, джобен часовник, пенсне, негова портретна скулптура, дело на украинския скулптор Михайло Парашчук – всичките дарени на библиотеката от внуците му Ангел и Стилиян Папаличеви.
24shumen.com

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияБез вода са три улици в Нови пазар

loading…

Източник: 24Shumen.COM

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!