BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Експерти: 3 язовира в община Каспичан да бъдат изведени от експлоатация

3 язовира от 8, собственост на Община Каспичан да бъдат изведени от експлоатация по чл. 199 от Закона за водите. Това предлага в доклад хидроспециалист „оператор на язовирната стена“, извършил проверката. Това са язовирите в селата Марково (полигона), Златна нива и Върбяне.
Докладът е включен в отчет за изпълнение на договорните условия за обектите и дейностите, отдадени на концесия, който ще бъде представен на предстоящата сесия на Общинския съвет.
Състоянието на действащите язовири се наблюдава и от Главна дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях“ към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.
С високо ниво под котата на приливния ръб е язовирът в село Косово. Според експертите, извършили проверката, това ниво е изключително ниско и води до опасност от съсъхване и образуване на пукнатини в земния насип на водоема. Притокът на вода е от деретата над язовира и подпочвените води, които потъват и нямат повърхностно оттичане.
Със скъсана язовирна стена от преливане е язовира в Марково (полигона). Широчината и дълбочината на среза не позволяват завиряване на водните маси. Операторът на язовирната стена е изготвил анализ за техническото състояние на язовира и предлага на експертен технически съвет от Общината да приеме решение, с което водоемът да се изведе временно от експлоатация съгласно Закона за водите.
Язовирът в село Златна нива няма собствен водосбор и водоизточник. Залятата площ е около 47 декара. В момента е празен поради липса на приток и поради неизправното състояние на язовирните съоръжения. Препоръката на специалисти е да се предприемат действия за извеждане от експлоатация.
Анализът на язовира в село Върбяне дава основание на хидроспециалиста също да го предложи за извеждане от експлоатация.
24shumen.com

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПобедителите в конкурса „Что я знаю о России” без приемен изпит в Шуменския университет

loading…

Източник: 24Shumen.COM

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!