BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Едва 37% е наличният полезен обем в язовир „Тича“

Едва 37,13% е наличният полезен обем в язовир „Тича“, 49,96% е процентът на запълване от общия обем. Това съобщават в информационния си бюлетин за състоянието на водите от МОСВ.  Изнесените данни са към дата 29 май.

Постъпващият в язовира приток продължава да бъде значително по-малък от разхода, поради което ползването от язовира е редуцирано, като заявките на двете водоснабдителни дружества са намалени в съответствие с реално изпозлваните през предходните месеци водни количества. За ВиК – Шумен от 2,450 млн. м3 на 2,250 млн. м3, за ВиК – Търговище –от 0,790 на 0,700 млн.м3.

Заявката на „Напоителни системи“ ЕАД е редуцирана на 1,000 млн. м3. Предвид икономията на вода за напояване през май /използвани 0,800 млн. м3 от 1,200 млн. м3/, заявката за юни се увеличава на до 1,400 млн. м3. При липса на приток, следващите месеци няма да бъдат разрешавани води за напояване от яз. „Тича“, уточняват от екоминистерството.

Във връзка с ниския наличен обем, при хипотеза за нулев приток и намалено водовземане, в края на 2020 година общият обем в язовира ще достигне нива, под които водата ще бъде с влошени качества за питейни цели, при което не може да бъде гарантирано приоритетното питейно-битово водоснабдяване, без наличие на пречиствателна станция. От МОСВ са категорични, че ВиК операторите и Асоциацията по ВиК – Шумен многократно са уведомени за необходимостта от предприемане на спешни мерки по отношение на рехабилитация на наличните алтернативни водоизточници и инвестиции с оглед обезпечаване на допълнително пречистване на водите, налични в язовира под санитарния минимум.

От „Напоителни системи“ ЕАД ни уведомили ресорното министерство, че до настоящия момент е подавана вода за питейно водоснабдяване между коти 164.70 и 163.20.  Установено е ниво на водовземане, чрез II-ри таблен затвор, между коти 162.20 и 160.70 /отговарящи на обем 47,380 млн. м3 и 40,0 млн. м3/. По този начин е осигурена възможност от яз. „Тича“ да се черпи вода с относително постоянни качества при обем в язовира до 40,0 млн. м3.
Към настоящия момент в МОСВ не е постъпила информация за предприети действия по направени допълнителни предписания към водоползвателите от яз. „Тича“, включени като допълнителни условия на водовземането, с изменение на месечния график от 13-ти май.
Месечният график може да бъде изменян на по-кратки интервали, в т.ч. и да бъдат налагани допълнителни ограничителни мерки и други условия.
В зависимост от изменението на хидрометеорологичната обстановка, при необходимост, да се използват всички облекчителни съоръжения, с цел защита от вредното въздействие на водите.

shumenonline.bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!