BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Възможно е удължаване на учебната година

Има вероятност учебната година да бъде удължена. Това заяви пред bTV министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

По думите му, учебната година може да бъде удължена за сметка на юни месец, може би и юли. До 21 април изоставането с учебния материал не е фатално, смята той. За учениците, които не са били обхванати от дистанционното обучение ще има доучване.

„В изпитите за националното външно оценяване няма да се включва материал, който не е преподаван. Можем да спрем с въпросите до края на първия срок, без да включваме това, което е преподавано дистанционно. Това не означава, че децата не трябва да учат материала, дистанционно преподаван“, обясни просветният министър.

Припомняме, че заради обявеното извънредно положение в борбата с COVID 19, от 16 март учениците преминаха на дистанционно обучение. Нулева година за учениците няма да има. 80% от директорите в училищата предлагат отпадане на външното оценяване за учениците от 4 и 10 клас и промени в изпита за 7 клас и матурите.

Според Вълчев предложението е прибързано и на този етап е рано да се взимат такива решения. Отпадането на външното оценяване може да стане факт, ако ограничителните мерки продължат до началото на лятото.

Матурите за зрелостниците ще се проведат, категоричен е образователният министър, но те няма да са онлайн, защото така учениците няма да са в равнопоставена среда.

Проблем може да има при зрелостниците, на които им предстоят кандидатстудентски изпити.

Вълчев изрази надежда, че ще има време да бъде компенсиран и материала за 5 и 6 годишните в детските градини.

shumenonline.bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!