BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ученици отбелязаха Международния ден на прилепите в „Бисерна“

С наблюдение на прилепи в пещера „Бисерна“ ученици от Шумен отбелязаха Международният ден на прилепите – 4 октомври.

Организатор на събитието е Дирекцията на Природен парк „Шуменско плато“ и в него участваха деца от „Зелените патрули“ към СУ „Панайот Волов“. Пред над 20 учениците експерти от Дирекцията и от Североизточното държавно предприятие представиха летящите бозайници, начина им на живот и ползите за човека в борбата с вредителите.

Децата научиха кои са заплахите за оцеляването на прилепите и защо хората ги смятат за опасни. „Зелените патрули“ бяха запознати с начините за опазване на тези защитени видове и това, които всеки може да направи за да се запазят. Показан беше образователен филм, който представя прилепите, обитаващи  Шуменското плато и влязоха в ролята на летящите бозайници с играта „Прилепи и пеперуди“. Децата преминаха по пешеходния маршрут до пещера „бисерна“, където на живо наблюдаваха прилепите в тяхното местообитание.

В пещера „Бисерна“ се срещат 14 вида прилепи и посещението на туристи е съобразено с техния ритъм на живот. Пещерата отваря през месеците април и май, когато прилепите се събудят от зимен сън. През летните месеци достъпът е забранен тъй като пещерните обитатели отглеждат своите малки. След това посетители се приемат от средата на август до октомври. През зимните месеци се оформят прилепни колонии за презимуване и тогава прилепите са най-уязвими, поради което пещера „Бисерна“ отново е затворена за туристи.

В България се срещат 33 вида прилепи от възможните 35 в Европа и всички те са насекомоядни.

shumenonline.bg

 

 

Материалът Ученици отбелязаха Международния ден на прилепите в „Бисерна“ е публикуван за пръв път на Shumen Online – Новини от Шумен и региона.

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!