BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Спор за марката „Родни звуци” влоши атмосферата на Общото събрание на читалище „Добри Войников”

Хористите, които репетират в друга зала бяха обявени за приватизатори

Бурен спор за марката на емблематичния за Шумен смесен хор „Родни звуци” се разрази по време на 156-тото Общо отчетно събрание на Народно читалище „Добри Войников 1856”. то се проведе в четвъртък вечерта.
Двете страни – хористи и читалищно ръководство вече имат регистрирани в съда свои певчески формирования с името „Родни звуци”и влязоха в остър диалог, кой има право да патентова марката и кой не.
„Под един покрив не могат да съжителстват две конкурентни формации”, обяви председателят на Читалището Николай Николов пред над 200 присъстващи в залата- читалищни членове и гости. Той обвини в прав текст диригента и хористите в опит да обсебят „това национално богатство на Шумен”. Според него читалищното ръководство има изключителни права за марката за следващите години, а адвокатска колегия в София ще защитава правата им.
„Правят го без да са провели с нас един нормален разговор си присвояват правата на „Родни звуци”, гневи се той на новото Сдружение с нестопанска цел/СНЦ/. На всичко отгоре бил обявен в противоправни действия.
Николов съобщи, че е уволнил дисциплинарно диригента на хора Христо Атанасов, тъй като не се явявал на работа. Не провеждал репетиции и прослушвания на нови хористи.
„По време на пандемия с наложени в държавата строги ограничителни мерки какви репетиции да провеждам. Няма ли да подложа на риск хористите, категоричен съм”, опонира младият диригент в отговор на нападките. Той попита председателя защо след като е член на читалищното настоятелство заповедта за освобождаване не е обсъдена сред членовете. И не е взето тяхното мнение?
Ръководителят не спести и други критики към управлението на читалищната институция най-вече, че получавал инструкции да проучва дали хоровете, които участват във фестивали „са качествени” и дали са на нивото на „Родни звуци”. Как да искам такава информация от домакините, това е унизително, смята той. Заради такива и други нередности, като изгорели по време на визитата в Барселона 1330 евро, по вина на секретаря Атанасов отдавна възнамерявал да си подаде оставката, но хористите го възпирали. Те също не одобрявали вмешателството на читалищното ръководство в политиката на хора в т.ч. и с коя фирма да се пътува. Затова хористите вече репетират в друга зала в града.
Според Атанасов адресираното до Община Шумен „Отворено писмо за напускане на пределите на читалището” било напълно обмислен ход.
„Напълно вярвам в думите на диригента, но не виждам обективна необходимост за разрива, нека да намерим решение след среща на читалищното настоятелство и хористите”, призова общественикът Николай Калев. Той попита, защо се взема марка със 120 годишна история и съзнава ли се, че това е удар върху едно от първите читалища в България и огромно петно върху Възрожденския Шумен.
По думите му хористите нямат право да напускат и това е морален въпрос, а мястото им е в читалището.
Калев е убеден, че двете страни трябва да се разберат с участието на Общината, за да бъде прекратен разигралият се цирк.
„Читалището не е сградата, а хората, коригирайте си становището”, апелира и Нико Майеров, дългогодишен председател на Пенсионерски клуб.
А проф. Валя Аврамова определи напускането като кражба на интелектуална собственост „Родни звуци”. Тя не отрече, че има хорът има сериозни проблеми с ръководството и затова напуска. „Хвърлена съм в оркестъра”, каза Аврамова. Тя също призова за разбирателство между двете страни.
Дългогодишната пианистка Кацарова обяви: „Христо Атанасов е нашият диригент, нямате право да му извивате ръцете”. Тя намекна, че хорът преминава на подчинение на Община Шумен и става общински.
Нотариус Ася Асенова, член на читалищното настоятелство, нарече неприятно събитие цялата история. Тя обаче бе повече от категорична, че Общината не е вземала решение за общинско бюджетиране на хора.
Новата формация на хористите се нарича Сдружение „Певческо дружество „Родни звуци 1896”, разясни нотариусът и уточни, че диригентът се е подписал под такъв документ и няма да ползва името.
„Общинският съвет не е вземал решение за финансиране на хора, но номерът няма да мине. Това е откровена приватизация на „Родни звуци”, подигравка с паметта на Шумен и на читалището”, реагира остро бившият кмет Красимир Костов, сега общински съветник. Той окачестви случилото се като предателство към Читалището, чиято собственост била марката „Родни звуци ”.
Със 124 гласа „за”, трима „против” и четирима въздържали се диригентът бе изключен от състава на читалищното настоятелство, но липсата на квалифицирано мнозинство го спаси от изключване заедно с още седем хористи от Общото събрание.
Как ще се развие сагата с хор „Родни звуци” и какво бъдеще се очертава пред хористите, прославили Шумен и България пред света ще каже своята дума и Община Шумен.
24shumen.com

Източник: 24Shumen.COM

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!