BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Регистрирани са две нови огнища на Африканска чума при диви свине в ДГС „Преслав“

Епизоотичната обстановка в област Шумен беше представена от д-р Наташа Баева, началник отдел „Здравеопазване на животните“ в ОДБХ Шумен, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. Тя информира, че от последното заседание до 25 февруари, на територията на област Шумен са регистрирани две нови огнища за АЧС при диви свине на територията на ДГС „Преслав“. „Продължават дейностите по извършването на контрол и клинични прегледи в индустриалните свинеферми и обекти тип А, като до момента няма положителни проби“, каза д-р Баева.
По информация на инж. Тервел Стефанов, експерт в Североизточно държавно предприятие Шумен, броят на дивите свине е намалял значително в област Шумен. „Предстои през месец март да се извърши таксация на животните и тогава ще стане ясно колко е намаляла популацията на диви свине“, обясни Тервел Стефанов.
По отношение на заболяването инфлуенца по птиците в страната има три огнища на територията на област Пловдив. В област Шумен няма регистрирано огнище и продължава изпълнението на предприетите превантивни мерки.
Предстои в област Шумен да се проведе разяснителна кампания в общините за представяне на влезлите в сила промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност. Кампанията се организира съгласно указания на Министерството на земеделието, храните и горите. Това съобщи заместник-областният управител Петко Шаренков на редовно заседание на Областната епизоотична комисия. Предстои да бъде изготвен график за срещите по общини, който ще бъде съгласуван с Областната дирекция по безопасност на храните. На срещите ще бъдат поканени да присъстват кметове и кметски наместници на населените места, които ще бъдат запознати със новите задължения на местните власти във връзка с регистрацията на личните стопанства. На срещите могат да присъстват и стопани, които имат желание да отглеждат животни, уточни Петко Шаренков. Директорът на ОДБХ Шумен д-р Катя Райкинска запозна членовете на комисията с приетия План за контрол и предотвратяване разпространението на заболяването АЧС в Република България през 2020 г., целта на който е да посочи и разпредели дейностите за борба с болестта между различните държавни структури.
Следващото заседание на Областната епизоотична комисия е насрочено за 17 март.
24shumen.com

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияШуменски ученици с отлично представяне в състезанието „Електрониада 2020“
Следваща статияПри съседите: Специализирана полицейска операция започна на територията на Разград

loading…

Източник: 24Shumen.COM

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!