BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Проф. Костадин Ангелов: Запазва се трайна тенденцията излекуваните да са в пъти повече от новите случаи

Продължава да се запазва трайна тенденцията за брой на излекуваните няколкократно пъти по-голям от броя на потвърдените положителни случаи. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов на брифинг на Националния оперативен щаб. За 7 дни броят на излекуваните е 31 456, а броят на потвърдените случаи 2 993. Заетостта на леглата за неусложнени пациенти е 29%, като най-висока заетост на леглата се наблюдава в София област и София град. Заетостта на интензивните легла е 43%, с най-висока използваемост на леглата е София област, Силистра, Ловеч и Видин. 9 339 души медицински персонал е положителен за коронавирус, 989 са на домашна лечение, 89 са хоспитализирани, на интензивно лечение са 7, от които 5 са в София град, 1 в Шумен, 1 в Сливен. Излекуваните медици са 8 161.
Доц. Ангел Кунчев обобщи заболеваемостта по области. Област Разград е първата, която от няколко месеца пада в жълтата област на заболеваемост – между 20 и 60 на 100 000 души. Половината от останалите области са в групата на заболеваемост между 60 и 120 на 100 000 души.
Най-висока за последната седмица е заболеваемостта във Враца – 186, Бургас – 169, Плевен – 169, Перник – 163 на 100 000 души. Най-ниска е в Разград – 59 души, Смолян – 71, Търговище – 62 на 100 000.
Има, макар и с по-забавен темп, забавяне на заболеваемостта, на положителността на тестовете, на смъртността и на приетите в болници, отбеляза доц. Кунчев. Засега се запазва трендът на намаляване на стойностите. На този фон у нас това, което се случва в Европа не е оптимистично. Изключително притеснителна е ситуацията във Великобритания, вече и Ирландия, а донякъде и в Нидерландия. За 4 седмици във Великобритания новият щам от 10-15% е заел дял от над 75%. Всички положителни в Ирландия вече са с новия щам. Новият вариант не води до по-тежки заболявания, но се разпространява много по-бързо. Неговата заразност е с десетки пъти по-голяма. В момента у нас 10 души заразяват 5-6 души и затова има намаляващ темп. Във Великобритания 10 души заразяват 27 души, каза доц. Кунчев. Той изрази надежда това да достигне колкото се може по-късно до нашите граници, за да са по-подготвени болниците за нова вълна от хора, имащи нужда от лечение. Няма начин новият вариант на коронавируса да не е влязъл в България, отбеляза още доц. Кунчев.
От медицинска гледна точка ние се намираме в чудесна ситуация в момента, опитваме се да я задържим, но ако избързаме и предприемем мерки за крайно разхлабване, много бързо ще се сблъскаме с ефекта от разпространението на новия щам, бе категоричен главният здравен инспектор.
Проф. Венцислав Мутафчийски обясни, че новият вариант на коронавируса води до по-висока смъртност, защото се изчерпва капацитета на болниците. Това води до пренапрягане на здравната система и от там всички нуждаещите се да не могат да получат адекватна помощ.
На 23 ноември 2020 г. е бил пикът на заболеваемост – 167 души на 100 000 души. След въвеждане на мерките на 28 ноември започва спадане на заболеваемостта. На 20 януари тя е 108 на 100 000 души на 14-двена база.
На 8 декември 202 г. е бил пикът на смъртност – 27.7 души на 100 000 души. Смъртността започва да спада 16 дни след спадането на заболеваемостта.
Надеждата е във ваксините, каза проф. Ангелов. През следващата седмица ще бъдат доставени 14 040 дози от ваксината от „Пфайзер”, компенсиращи частта, която не пристигна тази седмица. Други 2500 дози ще бъдат компенсирани през февруари. От същата ваксина ще дойдат 83 000 дози през февруари и 104 000 дози през март. Чакат се и 54 000 дози от ваксината на „Модерна”. През февруари и март се очакват стотици хиляди дози от ваксината на „АстраЗенека”, ако тя бъде одобрена през следващата седмица.
24shumen.com

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПо-кратки срокове за премахване на изоставените автомобили

loading…

Източник: 24Shumen.COM

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!