BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пореден рекорд: Млад ловец от Шумен отстреля 240-килограмов глиган

Един от най-младите ловци в Шуменска област – Илия Нивелинов регистрира нов рекорд – през уикенда под неговата ловна карабина „Тика” падна 240-килограмов глиган с трофейни зъби в местността „Пясъка”.
Той е председател на Ловната дружинка в село Лозево.
Огромното животно вече е разфасовано, прибрано във фризера на семейството. Ще бъде сготвено по различни рецепти, след изследване в БАБХ Шумен установи, че дивото прасе не е болно от АЧС или трихинелоза.
„Денят беше слънчев и подходящ за ловен излет. Тръгнахме, до един, всички заредени с доза ентусиазъм и усещане на сполука. Това е задължително”, разказа пред 24shumen.com Илия Нивелинов.

Ръководител на излета бил неговият баща – Нивелин Маринов, също запален и страстен авджия. Той издал инструкциите по безопасност, което е задължително, както и указанията за позициите, пусии, които ловците трябва да заемат.
„Още с влизането в балкана нашите гоначи забелязаха прясно движение на диви прасета. А тези следи вдигат адреналина у всеки от нас”, продължава Нивелинов. Към 11.30 ч. проехтява изстрел. След секунди му известяват по мобилния, че в леговището колега е попаднал на огромен глиган. Животното обаче успява да избяга, а карабината го уцелва в крака.
Кучетата продължили да лаят яростно в преследване на хищника. Нивелинов също хуква с всички сили по дерето надолу. Наближил кучетата, те лаели на място. Това било верният знак, че глиганът е спрял. И трябва да се действа. На поляна ловецът видял дивото прасе, което опитвало да атакува разярените кучета.
„Усещах,че това беше моментът, в който трябваше да произведа смъртоностния изстрел.Всяка секунда беше от значение тъй като глиганът се отбраняваше, също яростно, от кучетата. Можеше да се нахвърли върху тях”, описва опасната ситуация ловецът. Той произвежда изстрел, който се оказва смъртоносен. А животното се строполява моментално. Нивелинов си отдъхва, доволен от слуката, която го е споходила за пореден път.
Хищникът бил с огромни размери. Възраст – над 8 години.
Нивелинов определя успеха си като резултат от създадената перфектна организация по ловния излет. Той благодари на ръководителя, на сърцатия гонач Венцислав Стратев. Заслуга имали и четириногите помощници.
24shumen.com

Източник: 24Shumen.COM

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!