BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Лекари напускат преславската болница, управителят е готов да хвърли оставка

Лекари напускат болницата във Велики Преслав, пациентите намаляват заради  въведените рестрикции за пътуване, търговското дружество върви към фалит, заяви управителят на МБАЛ във Велики Преслав д-р Иван Димитров. За състоянието на здравното заведение, което е 100 % общинско, управителят е водил разговори с кмета на общината Янко Йорданов и с председател на Общинския съвет Анелия Асенова. Д-р Димитров е поискал извънредна сесия, защото очаква след 1 април ситуацията да стане още по-трудна.

„При обстоятелствата, които налагат да си стоим вкъщи имаме лекари в отпуск, при мен има молби за напускане от двама колеги, третият е на път. Пациентите на болницата намаляват и ние не можем да заработим това, което заработваме редовно. Освен това не отговаряме на определени изисквания. Средната възраст на персонала е близо 70 години, а както знаете изискването сега е възрастните хора да си останат у дома.

Аз съм длъжен да уведомя собственика в лицето на Общински съвет – Велики Преслав и той да вземе решение. Представил съм докладна за състоянието на здравното заведение. Провел съм разговор с кмета и председателя на Общинския съвета. Тези опасности – преки и непреки, съм ги разясним и на комисията по здравеопазване. Поискал съм да има извънредна сесия, за да запозная собственика със състоянието на болницата, в която продължаваме да работим. Ние сме тук не сме дезертирали, но на определени позиции не мога да задържа хората, защото и те имат права и семейства.

С последните изисквания от Здравна каса и очакваната заповед на министъра за структуриране на отделения за работа на коронавирус в самите общински болници, ние определено не можем да се справим. Това означава в болницата във Велики Преслав да се извършват дейности, които не са извършвани никога през нейното съществуване. Не е възможно да се въведат нито с наличната медицинска техника и апарати, нито с наличния човешки ресурс като бройка и като специализация. Дал съм тази информация на съответните органи. Ние оставаме на позиция и продължаваме да лекуваме пациенти, които идват с други диагнози. Ще го правим, така както сме задължени да лекуваме, но това ще обрече на фалит търговското дружество.

Аз очаквам реакция от Националното сдружение на общините в защита на общинските болници. Очаквам реакция от министерството и държавата за целево финансиране за периода, в който сме в кризисна ситуация. Най-вероятно то няма да бъде в пълен обем, но при болницата, която управлявам очертаващите се проблеми не са толкова финансови, колкото като кадрови ресурс в по-нататъшна перспектива. Изпълнил съм си задължението да уведомя собственика (Общински съвет) и ако той остави нещата без решение ще си подам оставката”, заяви управителят на МБАЛ – Велики Преслав.

„За да работиш по здравна каса и клинични пътеки има медицински стандарт, на който трябва да отговаряш. Медицински стандарти в най-общ вид означава брой лекари с определени специалности. Ние няма да ги имаме налични.”

Д-р Иван Димитров каза още, че досега в болницата не е идвал тежко болен, но ако се случи това ще изложи персонала на риск.

Редакцията на shumenonline.bg потърси кметът на Велики Преслав инж. Янко Йорданов, но към този този час не успяхме да го открием за коментар.

Росица Стайкова, Велики Преслав

shumenonline.bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!