BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кюфтета от охлюви, цвекло и орехи събраха десетки на фестивал в Драгоево

Кулинарен конкурс „Кюфте от какво ли не…” събра десетки любители кулинари и майстори на кюфтетата от Шуменско на първия по рода си фолклорен фестивал „Драгоево пее и танцува“.

Сред 100-те кюфтета можеха да се опитат кюфтетата от охлюви, цвекло, булгур, орехи, зеле и всякакъв материал с регламентиран произход, без месо от дивеч. Нестандартните гозби бяха дегустирани лично от Ути Бъчваров, който бе поканен да журира.

Танцова формация „Усмивките“ село Драгоево

„Впечатлен съм, защото на щандовете можеха да се открият към 100 вида кюфтета различни по състав, размери и сосове. Оцених и авторските рецепти, но според мен бабите в Шуменско яко четат в интернет“, сподели очарован от богатите трапези, отрупани с кюфтета, известният кулинар Ути.

Между 100-те кюфтета журито отличи три малко по-различни и по-вкусни от останалите. В категорията „кюфте без месо“ грамотата отиде при НЧ „Самообразование“ кв. Кирково град Велики Преслав, които представиха кюфте от цвекло. Идеята за кюфтето била на журналистката Росица Стайкова, а с тежката задача по изпълнението се справила Тодорка Тодорова.

Специалната грамота за новаторство бе присъдена на кюфтето от охлюви – дело на кулинарите от НЧ „Развитие“ село Дибич. „Може да считате, че това кюфте е запазена марка за областта ви. За първи път опитвам кюфте приготвено от охлюви“, призна известният кулинар.

Дипломата за традиционно пържено кюфте бе присъдена на НЧ „Съединение“ село Кочово.

Празникът не мина и без добре познатите ни кюфтета от детството кюфтета от кал, аранжирани с драговска трева.

Грамоти за участие от първия по рода си фестивал получиха и малките кулинари от ОУ „Свети Кирил и Методий“ село Драгоево, кулинарна група Танцова формация „Усмивките“ село Драгоево, кулинарна група НЧ „Съзнание“ село Хан Крум и кулинарна група НЧ „Съгласие“ 1882 г. село Осмар.

С парична награда от 30 лв. журито отличи и три от щандовете – НЧ „Пробуда“ село Радко Димитриево, НЧ „Просвета“ село Ивански и НЧ „Добри Люцканов“ село Васил Друмев.

За доброто настроение на драговчани и участниците в конкурса, на импровизираната сцена пред читалището в селото, концерт изнесоха ансамблите за народни песни и танци „Звънче”, „Мадара”, „Лудоселци“, ТФ „Усмивките“, народният певец Денислав Кехайов и др. По време на празничната програма бяха представени артистични изпълнения по действителни случки и анекдоти с драгоевски диалект.

Майсторлък показаха и производителите на домашно вино в конкурса „Баш майстори на младо вино и драгоевски вкусотийки“.

За празника на селото бе открита изложба от детски рисунки и творби на студенти от Шуменския университет, посветени на Драгоево.

Организатори на фолклорния фестивал са НЧ „Васил Друмев” и кметството в селото.

shumenonline.bg

 

Материалът Кюфтета от охлюви, цвекло и орехи събраха десетки на фестивал в Драгоево е публикуван за пръв път на Shumen Online – Новини от Шумен и региона.

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!