BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Илиян Илиев: „Български ВиК холдинг“ ще работи за оздравяване на ВиК дружествата

Една от първите задачи на новосъздадения „Български ВиК холдинг“ ЕАД е да подпомогне оздравяването на ВиК дружествата, за да могат да изпълнят проектите си по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, по които ще бъдат инвестирани над 2 млрд. лв. Това съобщи в интервю за БНР изпълнителният директор на холдинга Илиян Илиев. Той поясни, че целта е да бъдат усвоени успешно безвъзмездните средства от Европейския съюз, за да се подобри услугата за крайните потребители и да се намалят загубите на вода в мрежата.

Инвестициите във ВиК инфраструктура ще бъдат една от основните задачи на холдинга. Според доклад на Световна банка в региона се задава суша. Очаква се водоизточници в малки населени места да намаляват и пресъхват. Целта е да бъдат изградени големи ВиК системи и инфраструктурни обекти, от които да се захранват тези населени места. Ще се строят довеждащи водопроводи, както и други активи публична държавна собственост. Илиев даде пример с изграждането на довеждащ водопровод, който ще осигури вода за безводния Делиорман. Той ще е с дължина около 150 километра и ще свързва р. Дунав с Каспичан и Нови пазар. В момента се извършва проектиране на съоръжението. След изготвяне на проекта ще бъде ясно колко средства ще бъдат инвестирани.

Илиян Илиев бе категоричен, че холдингът може да оказва съдействие в логистиката и мениджмънта на всички големи инфраструктурни ВиК проекти. „На никого няма да бъде отказана помощ, защото целта е целият сектор да бъде изведен на високо ниво“, каза той.

Друг важен проблем за отрасъла са несъбраните вземания на ВиК операторите, затова в новия Закон за ВиК са разписани механизми за подобряване на събираемостта. „При електроенергията е лесно да се спре подаването за неплатени сметки, докато ВиК инфраструктурата е под земята. Спирането на водата и пускането й е свързано с много разходи, затова трябват законови промени“, поясни Илиев.

По повод регулирането на сектора той посочи, че КЕВР трябва да бъде разделен на енергиен и воден, за да не се размива отговорността. В момента от приетите бизнес планове нито едно ВиК дружество – независимо дали държавно или общинско, не може да изпълни всички показатели. Очевидно е, че съществува проблем извън ВиК операторите, който е общ за всички и който трябва да бъде решен. И това не може да стане с прехвърляне на отговорности между институциите, добави Илиев.

Решението за създаването на „Български ВиК холдинг“ ЕАД беше взето от Министерския съвет на 16 януари 2020 г. Дружеството е със 100 % държавно участие и с принципал министърът на регионалното развитие и благоустройството. Уставният му капитал е в размер на 1 млрд. лв.

Създаването на новата структура е от ключово значение за развитието на ВиК отрасъла. С холдинга ще се подобри координацията и контролът в управлението на ВиК дружествата. Компанията няма да възлага процедури по обществени поръчки, финансирани по ОПОС 2014-2020 – ВиК дружествата остават самостоятелни юридически лица, бенефициенти са по оперативната програма.

shumenonline.bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!