BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Държавна фирма дължи по 4 заплати на научни работници

По 4 заплати дължи на своите служители държавната фирма „Опитна станция по земеделие – Хан Крум“, подразделение към Министерството на земеделието. На агрономите и основно на научните работници не са им внасяни и осигуровки.
Цялата сума от неполучавани трудови възнаграждения от 56 420 лв. за девет месеца, след намесата на Инспекция по труда – Шумен по подаден сигнал от КНСБ е намалена на 35 200 лв.
„Извършваме проверка по подадения сигнал в рамките на нашите правомощия“, заяви пред 24shumen.com Стела Методиева, Директор на Дирекция „Инспекция по труда“Шумен.
Видно от протокола има начислени трудови възнаграждения за 9 месеца в платежните ведомости, частично са изплащани заплати на някои лица, но са отчетени и огромни суми, определени като остатъци за получаване. Най-големият остатък е за месец август 7 325,03 лв.
За неполучените суми от трудови възнаграждения, които лицата имат да получават спрямо работодателя са предприети принудителни административни мерки. Сигналът относно внасяне на осигуровки е препратен за разглеждане по компетентност в ТД на НАП, която е компетентна по прилагането на Кодекса за социално осигуряване, е записано в становище от ИТ след направената проверка.
„Дължимите суми към освободените работници за заплати и обезщетения са над 35 хиляди лева. В нарушение на изискванията на Кодекса на труда (КТ) са изплащани на работещите само по 200 лв. Не са внесени осигуровки на освободените, както и на останалите на работа в станцията 3 лица от месец април 2019“, тези скандални факти се представени в писмо до Инспекцията по труда (ИТ)и министъра на земеделието, храните и горите чрез областния управител на Шумен. Писмото е подписано от Анета Денева, областен координатор на КНСБ в града.
„Пълна каша, сериозен трус за съжаление в държавна фирма. В момента хората карат явно на мускули при неполучени заплати за 4 месеца“, сподели лидерът на шуменската структура пред 24shumen.com.
В момента част от работещите са напуснали, други са съкратени поради намаляване обема на работа. Дължат им се трудови възнаграждения от 1 000 до 5 000 лв., в зависимост от заплатата. Самите ощетени служители не са сигнализирали в ИТ за проблема с неизплатените им заплати от работодателя.
Предприятието е прехвърлено на подобно на това предприятие в гр. Лозница. Директор е Ш.Назиф.
„Обидна ситуация. Недопустимо е да работиш и да не получаваш заплата. Аз също не съм получила и напуснах“, заяви пред 24shumen.com Мая Мутафчиева, бивш изпълнителен директор на Опитната станция.
Тя твърди, че към момента когато е напуснала в предприятието са постъпвали приходи от производството. Независимо от това заплатите не били изплащани, а давани само по 200 лв. на работещите.
24shumen.com

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСанкционираха роми, самонастанили се в имот на шуменска улица

loading…

Източник: 24Shumen.COM

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!