BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Водоснабдяването от система „Дунав“ ще бъде обсъдено на предстоящата сесия

Общинският съвет да подкрепи искането на кметове в Североизточна България за използване на алтернативни възможности на система „Дунав” във водоснабдяването на населението по първоначално предвидения проект със съответното държавно финансиране, това предлага кметът на Шумен Любомир Христов в докладна. Документът ще бъде обсъден и гласуван на предстоящата сесия.
Той припомня, че вече е изпратено писмо до министър-председателя Бойко Борисов, до министъра на регионалното развитие и благоустройството г-жа Петя Аврамова и министъра на околната среда и водите Емил Димитров, в което се настоява за цялостно обследване на проблема с водоснабдяването на територията на трите области – Шумен, Разград и Търговище. и на възможностите за доизграждане на система „Дунав”.
През последните няколко години се установи трайна тенденция към намаляване на водните обеми в яз. „Тича“, както и силно редуциране на капацитета на останалите водоизточници, осигуряващи водоподаването към градските центрове и населените места в тези региони. Това, съчетано с високата степен на амортизация на съществуващата водопреносна мрежа, създава реална опасност от прекъсване на безрежимното водоснабдяване и поставя посочените населени места в условия на сериозна и продължителна хуманитарна криза.
В същото време остава неизползвана изградената и действала доскоро Водоснабдителна система „Дунав“, осигурявала безпроблемно водоснабдяване на общините Разград, Попово и Лозница,е записано в позицията на градоначалника.
При окончателното завършване на този крупен инфраструктурен проект е предвидено да се осигури водоснабдяване и за общините Шумен и Търговище, както и за всички населени места, разположени по трасето на системата, посочва Христов като позитив.
Кметовете настояват да бъде разпоредено извършването на цялостно обследване на проблема, засягащ повече от 350 000 души, живеещи в посочените региони. Те считат, че възстановяване на водоподаването през съществуващите участъци на системата „Дунав”, съчетано със скоростното цялостно завършване на първоначалния проект, ще даде трайно и устойчиво решение на всички въпроси, свързани с водоснабдяването на населените места в трите области. В същото време пълното натоварване на тази водопреносна мрежа ще даде възможност за оптимизация на цените към крайните потребители и за централизиран контрол върху качеството на питейната вода.
За Шумен доизграждането на Водоснабдителната система „Дунав“ е възможност за използване на допълнителен източник на питейна вода, подобряване на качеството чрез смесване на водата от различни източници и алтернатива, която не спира започнатите процедури за строителството на довеждащия водопровод от язовир „Тича“ и на Пречиствателната станция за питейна вода, отбелязва кметът.
24shumen.com

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПредложение: Поставят възпоменателна плоча на загиналите в две войни в Плиска

loading…

Източник: 24Shumen.COM

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!