BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Представиха общинската младежка стратегия

Процесът и резултатите от изготвянето на Младежката стратегия за община Шумен бяха представени днес в Общинския младежки дом пред близо 100 души. През последната една година екип от експерти,  работна група, включваща над 20 младежи, представители на младежки организации и институции си бяха поставили за цел да планират и създадат Стратегия за развитието на младите хора в община Шумен. Дейностите се реализират  по проект „Младежки активисти за промяна“, който е финансиран от Европейския съюз по програмата „Еразъм+“, координирана и администрирана от ЦРЧР.

На срещата присъстваха заместник-министърът на младежта и спорта Петър Младенов, кметът на Шумен проф. Христо Христов, заместник-кметът по „Образование и култура“ доц. Виктория Ковчазова, заместник изпълнителният директор на Центъра за развитие на човешките ресурси Владимир Йорданов, председателят на Националния младежки форум Атанас Радев, преподавателят и експерт по младежка политика д-р Лилия Еленкова, председателят на Фондация „Подобри“ Петър Бодуров, както и Стефан Георгиев, който е социолог и обучител по проекта.

Преди официалното представяне на стратегическия документ, беше проведена работна среща, на която стана ясно, че Шумен е един от водещите градове в страната, които ще имат актуална и функционираща Младежка стратегия.

„Стратегията за младите хора на Шумен е част от програмата за управление на нашия град. Ние няма как да планираме да развиваме Шумен за четири години напред, без да отчетем вижданията и разбиранията на младите хора за това как си представят да изглежда градът след тези години“, каза кметът на Шумен проф. Христо Христов.

„За Министерството на младежта и спорта е изключителна радост, че стратегическият документ е в унисон с Националната стратегия за младежта, която ни позволява да изпълняваме младежката политика в България. Общинската стратегия е не само документ, но и инструмент, който да подпомогне развитието на доброволчеството, младежката работа, спорта, образованието и културата“, отбеляза заместник-министърът на младежта и спорта Петър Младенов.

Заместник изпълнителният директор на Центъра за развитие на човешките ресурси Владимир Йорданов отбеляза, че с дейността си Петър Бодуров и неговият екип са доказали неведнъж, че работят за развитието на младежките политики в Шумен. Допълни, че през последните няколко години Центърът за развитие на човешките ресурси е подкрепил няколко много успешни проекта на Фондация „Подобри“. Той насърчи публиката от младежи, обучители, доброволци, общински съветници и граждани да помислят за възможностите за финансиране от страна на ЦРЧР.

Председателят на Националния младежки форум Атанас Радев отбеляза, че в Шумен се забелязва доброто взаимодействие между местната власт и младежките организации. Макар градът да е пионер в тази сфера, се наблюдава добрият пример, който е изграден на доверие, поясни господин Радев.

„Младежката политика е включването на младите хора, за да бъдат активни граждани, да пазят своята общност, да я защитават и да продължават напред“, добави председателят на НМФ.

„Още в началото бяхме мотивирани да работим с Общината и да привлечем в една група институциите и организациите, които работят с млади хора, за да можем да се поздравим не само със стратегия, а със стратегия, която младите хора и организациите, които би трябвало да я изпълняват, ще я разбират и ще гледат в една посока“, каза Петър Бодуров, който е и координатор на проекта.

Първата стъпка от проекта е организирането, ръководенето и анализирането на младежкото проучване, за което беше отговорен Стефан Георгиев, който е социолог и обучител.

„Успяхме да достигнем до 512 в Община Шумен по време на проучването, което се проведе онлайн в началото на тази година“, обясни Стефан Георгиев.

От направения анализ въз основа на отговорите от изследването беше оформена извадка. В нея преобладаваха негативните асоциации сред младите хора към общите им нагласи и ориентации за града. Същата тенденция се наблюдава и за образа на младите според тях самите. Това отчитане по двата показателя може да се определи като умерен колективен песимизъм, който обаче не е доминиращ, показват анализите.

Сред резултатите бяха представени основните проблеми, с които се сблъскват младите хора, заниманията в свободното им време, оценки за дейността на местните организации, Шумен с неговите пространства, гражданското и политическото участие за младите.

Преподавателят и експерт по младежка политика д-р Лилия Еленкова даде отговор на част от зададените въпроси, след като приключи събитието. „Стратегията е пътят за младите хора да са информирани за съвместната им работа на управление с Общината. Общият процес и общият документ задават общия път“, поясни д-р Лилия Еленкова. Тя добави, че е важно да се общува с младите хора, за да има предвидимо, мирно и споделено бъдеще.

Следващите стъпки, които предстоят, са защита пред комисия на младежки дейности и спорт, след което Стратегията ще бъде качена на сайта на Общината в продължение на месец, в който граждани и организации ще могат да дадат своята обратна връзка. Последният етап на гласуване ще се проведе на Общинската сесия в края на месец ноември, когато могат да присъстват и младежите, уточни Петър Бодуров.

shumenonline.bg

 

 

Материалът Представиха общинската младежка стратегия е публикуван за пръв път на Shumenоnline – На един дъх разстояние от събитията.

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!