BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Спасиха египетски лешояд край Мадарските скали

Акцията за спасяване на млад египетски лешояд край Мадарския конник приключи успешно. През изминалите дни до екипа на БДЗП достигна сигнал за че лешоядът е забелязан от туристи в района на Мадарския конник край Шумен. Младата птица е забелязана да стои на земята и да допуска хора близо до себе си, което е нетипично поведение за този вид. Младият египетски лешояд е излюпен твърде късно и докато другите младежи вече са поели по дългия път към Африка, героят на тази история едва сега е направил първия си полет от гнездото, който явно е бил неуспешен. Поради силният миграционен инстинкт през този период, възрастните лешояди се случва да изоставят късно излетелите малки и да се отправят на юг. Проучванията на БДЗП показват, че такива малки имат минимални шансове за оцеляване в дивата природа и за тях е по-добре да бъдат доотгледани на затворено и освободени през следващата година.

Именно затова трима експерти от БДЗП поемат от Хасково и Добрич към Шумен и в ранните часове на следващия ден започва претърсване на гористата местност в подножието на скалите на Мадарския конник. Знаете ли какво е усещането да търсиш игла в купа сено? Точно така се почувстваха нашите колеги д-р Волен Аркумарев, Атанас Делчев и Михаил Илиев, които бяха изправени пред нелеката задача да обходят обширна и силно обрасла местност в пресечен терен в търсене на младата птица. Претърсването започна от мястото, където лешояда е наблюдаван за последно предходния ден като постепенно периметърът се разширява във всички посоки. Когато младите лешояди са стресирани, често застават неподвижно кацнали на земята или в прикритието на зеленината на някой клон, което прави откриването им още по-трудно. Възможно е дори човек да премине съвсем близо, но птицата да остане незабелязана. В акцията с готовност се включиха и служителите на Националния историко-археологически резерват „Мадара“, които разговаряха с посетителите и ги информираха за акцията с надежда някой да забележи лешояда и да подаде информация.

Дървета обрасли с бръшлян, бодливи храсти и паднали клони, скални образувания обрасли с растителност и пещери – така изглежда района в подножието на скалите и някъде там изтощена и стресирана се е притаила младата птица. Нашият екип неуморно претърсва района повече от 9 часа. Малко преди залез слънце усилията дават резултат и младият лешояд е открит в основата на скалата сред гъстата растителност. Той е уловен и след уведомяване на Регионалната инспекция по околна среда и води в гр. Шумен е транспортиран до Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани в гр. Стара Загора. Там птицата веднага е прегледана от опитните ветеринарни лекари и е установено, че няма тежки травми и наранявания. Младият египетски лешояд ще остане за доотглеждане в Спасителния център, а следващата пролет ще постъпи в „Училището за лешояди“ на БДЗП в Източни Родопи. След няколко месеца на адаптация той ще бъде освободен заедно с други млади лешояди, за да получи нов шанс за живот в дивата природа и да донесе надежда за опазването на своя вид в природата на България. У нас гнездят едва 35 двойки от световно застрашения вид, а в североизточната част на страната броят им е едва 6 и спасяването на всеки индивид има важно значение за оцеляването на вида.

СИДП изказва сърдечни благодарности на хората подали сигнала и служителите на Националния историко-археологически резерват „Мадара“, които оказаха съдействие при спасяването на младия египетски лешояд.

Материалът Спасиха египетски лешояд край Мадарските скали е публикуван за пръв път на SHMOKO.BG.

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!