BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

33 години „Пъргавелче“ – концерт в памет на Чавдар Чанов

Вълнуващ и пъстър концерт „Споделени пространства“ по повод 33 години от създаването на ДТА „Пъргавелче“ и в памет на създателя и дългогодишен главен художествен ръководител на състава Чавдар Чанов, събра стотици почитатели на народните песни и танци.  Тази вечер „Арена Шумен“ събра приятели на ансамбъла, пред които пъргавелчетата показаха красотата на фолклорното изкуство.

Публиката почете паметта на покойния учител, възпитател и хореограф с аплодисменти.

За значимия му принос в развитието на българското изкуство и култура, Чавдар Чанов бе награден посмъртно с грамота и почетен знак „Златен век“ от Министерството на културата.

В продължение на час и половина шуменци и гости на града се насладиха на красивите ритми и пленителни танци от българския фолклор. Пъргавелчетата на Шумен представиха хореографии на Чавдар Чанов, неговата дъщеря Роза Чанова и Димитър Димитров.

„Любовта на ратая“, „Шуменски игри”, „Юнаци с мустаци“ и „Шиници” бяха малка част от богатството на ансамбъла, които отдаденият на българското хореограф завеща на шуменската публика.

„Цялата организация за концерта премина с много смесени чувства и вълнение. Децата играха в негова памет. Обичта ни към децата е ключът към успеха. Ние се раздаваме и видяхте как и те се раздадоха на сецната. Предстои да реализираме още един концерт в памет на баща ми. Публиката ще види всичко, което той е успял да издири като фолклорни автентични хора и песни. Нещо, което да остане за бъдещите поколения“, каза за shumenonline.bg Роза Чанова.

Специално участие в концерта взеха Layout Bulgaria, които представиха своя стотен клип, реализиран с любезната подкрепа и съдействие на 100 Кила.

Поздравителни адреси и цветя в знак на признателност за огромния му труд бяха изпратени от кмета на община Шумен Любомир Христов, председателя на Общински съвет Шумен Ася Аспарухова, Ансамбъл „Мизия“ град Плевен, НЧ „Добри Войников“ град Шумен, Ансамбъл „Шумен“, НЧ „Тодор Петков“ и др.

Основан през 1989-та от своя художествен ръководител и хореограф Чавдар Чанов, детският ансамбъл е донесъл на Шумен и България много награди в областта на танцовото изкуство. Пъргавелчетата са участвали в редица фестивали в страната и чужбина, като сред държавите, чиято публика са пленили шуменчетата са Полша, Чехия, Русия, Украйна, Беларус, Молдова, Румъния, Сърбия, Македония, Турция, Италия, Кипър и др.

shumenonline.bg

Материалът 33 години „Пъргавелче“ – концерт в памет на Чавдар Чанов е публикуван за пръв път на Shumenоnline – На един дъх разстояние от събитията.

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!