BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

154 курсанти се заклеха във вярност пред Родината

154 курсанти-първокурсници от 149-я випуск на Националния военен университет „Васил Левски” положиха клетва по време на тържествена церемония и военен ритуал днес прд сградата на Община Шумен.

Във вярност пред Родината се заклеха и 105 обучаеми от втория випуск на граждани, приети за срочна служба в доброволния резерв.

Официални гости на церемонията бяха  зам.-министърът на отбраната в служебното правителство Катерина Граматикова, кметът на община Шумен Любомир Христов, областният управител на Велико Търново инж. Георги Гугучков, зам.-областният управител на област Шумен Христо Павлов, Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, командири на военни формирования.

Слово произнесе  началникът на университета бригаден генерал Иван

Маламов.

„Скъпи курсанти, днес вие ще изречете „заклех се“, тези думи завинаги ще ви обвържат с българската армия, един от символите, гаранти за нашата държавност. След този ден, онази червена нишка, която ни свързва с всички славни битки, с проявените от българските войни храброст, кураж по бойните полета, вече ще минат и през вашите сърца“, каза Маламов.

Курсантите ще се обучават в 15 военни специализации във факултетите на НВУ „Васил Левски” – „Общовойскови“ в град Велико Търново и „Артилерия, ПВО и КИС“ в град Шумен. Курсът на обучението им е 5 години, след което те ще се дипломират с образователно-квалификационна степен „бакалавър“ по военна и гражданска специалност. 77 от първокурсниците се обучават във факултет „Общовойскови“ , толкова са и от факултет „Артилерия, ПВО и КИС“.

78-те резервисти, които се обучават във Велико Търново, ще придобият квалификация „Автоматчик“. Обучаващите за квалификация „Номер от разчет“ в Шумен са 27. Обучението на гражданите, приети за срочна служба в доброволния резерв е шест месеца. През първия месец резервистите ще преминат начална военна подготовка. След това им предстоят два месеца специално военна подготовка. Доброволната военна служба завършва с три месеца колективна подготовка.

След тържествения ритуал, в района на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ ще бъде открит реновирания битов корпус и ще бъде направен показ на въоръжение и бойна техника на Строевия плац във факултета.

shumenonline.bg

Материалът 154 курсанти се заклеха във вярност пред Родината е публикуван за пръв път на Shumenоnline – На един дъх разстояние от събитията.

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!