BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

14-годишно момче се удави

14-годишно момче се е удавило в басейна в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания в шуменския квартал „Тракия“. Детето е с тежка умствена изостаналост, има детска церебрална парализа и микроцефалия.

Около 10.00 часа преди обяд две от големите момичета в Центъра (на 24 и 27 години) заедно с детегледачката, която е била на смяна, са почиствали басейна. След като са приключили почистването, момичетата и служителката са се прибрали в сградата и заедно с останалите деца са приготвили междинната закуска. Закусили са и когато започват да разтребват залата, установяват, че момчето, което през цялото време е било в непосредствена близост до детегледачката, го няма. Вратата на изхода, който води към двора и басейна, е била заключена. Най-вероятно е успяло да излезе незабелязано навън през някой от другите изходи. Минути по-късно в басейна го намират две от по-големите деца, се посочва в съобщението на пресцентъра на Община Шумен.

Служителка, която завежда личния състав в Центъра, оказва първа помощ и прави изкуствено дишане на детето. Веднага е осъществена връзка с телефон 112 и на място пристига линейка, но за съжаление медицинският екип не успява да спаси 14-годишното момче.

Образувано е досъдебно производство и се извършва разследване. Предстои аутопсия за установяване на причината за смъртта.

Зам.-кметът по социална политика и здравеопазване д-р Светлана Маркова е разпоредила да се направи вътрешна проверка. Поискани са писмени обяснения от управителя на Центъра Йордан Йорданов.

14 деца и младежи има в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания, които са обгрижвани от 14 души персонал. В часа  на инцидента на смяна са работили трима души – една детегледачка, един служител – завеждащ личен състав и един социален помощник, обясни управителят Йордан Йорданов.

 

Материалът 14-годишно момче се удави е публикуван за пръв път на SHMOKO.BG.

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!