BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Изграждат център за хора с психични проблеми

 

Център за хора с психични разстройства ще бъде изграден в Шумен. Финансовата рамка за реализиране на проекта е 1 315 340 лв. Това съобщи на пресконференция днес зам.-кметът по европейски програми, екология и туризъм Даниела Русева. Средствата са по процедура “Изграждане и оборудване на нови социални и интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа и специализирани социални услуги за лица с увреждания” (BG-RRP-11.018), част от Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), която бе отворена преди дни.

Община Шумен, заедно с още 64 общини, е определена за получател на средствата, а социалната услуга, която ще бъде разкрита, е според направеното предварително проучване. Съфинансиране от страна на общината не се изисква, уточни Русева.

Процедурата бе отворена преди дни, на 25 юли, като нашата община е таргетна по програмата за изграждане на център за хора с психични увреждания. Неговият капацитет ще е за 15 души. Финансирането е на 100%, като от страна на общината се изисква да предостави терен за строежа на центъра. В момента разглеждаме варианти, като има възможност услугата да се разкрие не в самия град, а в населените места около него“, коментира Даниела Русева.

Срокът за представяне на проектното предложение е до края на октомври т. г., като след приключване на проекта за резидентна грижа за пълнолетни лица с психични разстройства, се очаква тази услуга да стане държавно делегирана дейност, уточни Русева.

Общо за България по Процедурата се предвижда създаването на 254 нови социални и интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа и специализирани социални услуги, за да бъде възможно закриването на приблизително 60% от съществуващите специализирани институции за хора с увреждания до края на 2027 г. Общият ресурс на програмата е 331 млн. лв.

Крайният срок за подаване на проектни предложения е 31.10.2024 г., 17 ч. чрез системата ИСУН 2020.

По време на пресконференцията, експертите Веска Ангелова и Петромир Минев коментираха готовността по реализацията на четири други проекта, подготвени от предишния кметски екип. В ход е процедурата за саниране на спортна зала Плиска. Стойността на проекта е 2,5 млн. лв.

Днес в 14 ч. Ще бъдат отворени офертите за избор на изпълнител за санирането на 20-те жилищни сгради в Шумен.

На инженеринг е възложен и проектът за саниране на сградите на км. Мадара, административната сграда на Община Шумен, РИМ и РБ „Стилиян Чилингиров“, предстои избор и на строителен надзор на проектите. Средствата за четирите обекта са в размер на 10 млн. лв. Проектите трябва да бъдат завършени до края на 2026 г.

Материалът Изграждат център за хора с психични проблеми е публикуван за пръв път на SHMOKO.BG.

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!