BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Шампион по усвояване на евросредства

Шумен е шампионът на Североизтока по усвояване на евросредства, 500 компании са получили над 11 млн. лв. за справяне с последствията от Covid-пандемията, 60 фирми вече са кандидатствали по Плана за възстановяване и устойчивост. Това стана ясно по време на мобилната приемна в Шумен на министъра на иновациите и растежа Александър Пулев заедно с областния управител проф. Христо Христов и представители на бизнеса от региона.

Министъра Пулев заяви, че около Коледа МИР ще обяви списъците на всички фирми, които ще получат финансиране по първата отворена процедура от ПВУ. Той допълни, че вече е завършена първата фаза на оценката на всички подадени проектни предложения и към финалната фаза продължават над 2000 от тях.

Красимир Якимов, началник на кабинета на министъра посочи, че Област Шумен е шампион в Североизточна България по интерес към първата отворена процедура от Плана за „Технологична модернизация“. Той съобщи, че 60 проектни предложения за почти 14 млн. лв. са подадени от областта по първата отворена процедура по нея. По думите му общият брой на сключени договори по цялата Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (2014-2020 г.) в област Шумен е 97 бр. за над 37 млн. лв., като 75 от тях вече са приключили. Относно безвъзмездната финансова помощ, отпусната за преодоляване на последствията от COVID-19, също по линия на МИР, в област Шумен са близо 500 договори за над 11 млн. лв., допълни Якимов. Той изтъкна, че над 99% от регистрираните компании в Областта са микро, малки и средни и могат да кандидатстват по всички процедури от ПВУ. Началникът на кабинета обяви още, че в Област Шумен, също по линия на МИР, Българската агенция за инвестиции е в процес на сертифициране на един инвестиционен проект, който ще разкрие нови работни места в следващите 1 до 2 години. „През годините са сертифицирани 14 проекта в областта за инвестиции за над 1 млрд. лв., които са създали близо 1200 работни места. През ББР са подкрепени малко над 100 компании при регистрирани в областта над 6500. Това е една незначителна част от фирмите тук“, каза Якимов.

Министър Пулев допълни че и ББР разработва нови инструменти за подкрепа на българските предприятия в структуроопределящи сектори, както и за компенсиране на регионалните дисбаланси.

Общият одобрен ресурс от ЕК до момента е 16 милиарда лв. по 9 европейски програми. Пулев посочи, че за рекордно кратък срок са одобрени и двете нови европрограми по линия на МИР, на обща стойност над 5 млрд. лв. „Това е новата програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (ПКИП) с бюджет 3 млрд. лв. – изпратена на 16 август и одобрена на 3 октомври. Изцяло новата за България Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ (ПНИИДИТ) с бюджет от 2,14 млрд. лв., която бе изпратена на 26 октомври и одобрена на 5 декември. Това е нашето наследство към редовният кабинет“, подчерта министърът.

По думите му Планът за възстановяване е отворен и работи. „Само по линия на МИР към малките и средни предприятия ще бъдат обявени четири процедури за 600 млн. лв. до края на годината. Две от тях – „Технологична модернизация“ и „ИКТ решения и киберсигурност“, са вече отворени. В понеделник ще бъде обявена за обществено обсъждане и процедурата за „ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия“ – с бюджет от 200 млн. лв., допълни Илияна Илиева, главен директор на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ към МИР. След приключилото на 2 декември обществено обсъждане по четвъртата процедура от ПВУ – за развойни дейности и интелектуална собственост за 120 млн. лв., се очаква и нейното стартиране.

След мобилната приемна на министъра в Шумен той посети Индустриалния парк край града, където беше обсъдено бъдещото развитие на зоната.

Материалът Шампион по усвояване на евросредства е публикуван за пръв път на SHMOKO.BG.

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!