BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„Традиции по Еньовден“ разкриха тайнствата на магичния празник

Еньовден е един от най-интересните празници в българската обредна система. Със своята тайнственост и днес той впечатлява с богатство и последователност на ритуални практики. В дните около магичният празник, колективът на НЧ „Пробуда-1958“ в Шумен изненада деца и младежи от партньорски институции с нов творчески продукт: Урок по родолюбие „Традиции по Еньовден“.

Снимка: деца от ДГ „Братя Грим“

Урокът е подготвен като филм, в онлайн вариант и е продължение на утвърдените в годините уроци по родолюбие, които развива, като дейност шуменското читалище. По време на Covid ограниченията читалищният колектив премина от присъствени в онлайн формати на провеждане на уроците. След филмиране на „Искри от истинското – Левски“ – 2020 г., „Традиции по Коледа“ – 2021 г. и „Лазаровден – традиции и обредност“ – 2022, през настоящата 2023 г. екипът на културната институция заложи на посланията, които носи денят на лятното слънцестоене  Еньовден.

Снимка: деца от НЧ „Васил Левски – 1895“ с. Енево

Урокът по родолюбие „Традиции по Еньовден“, представен чрез онлайн вариант – филм е по  проект „С изкуството ръка за ръка”.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”  по „ПРОГРАМА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА ОРГАНИЗАЦИИ В ОБЛАСТТА НА ЛЮБИТЕЛСКОТО ТВОРЧЕСТВО”, 2022.

Филмът е заснет с участието на деца и младежи от Детска фолклорна група „Перуника“ с вокален педагог Русанка Андонова и Младежки танцов състав „Танцувай с мен“ с ръководител Веселина Дечева. В заснемането участват и младежи – потребители на социални услуги от Цнстдму „Слънчево детство“ гр. Шумен, които са и партньори по проекта. Проектните дейности се реализират със съдействието на г-н Йордан Йорданов – директор на институцията, г-жа Станислава Стоянова, г-жа Марчела Маркова и г-жа Серпил Еюб.

Снимка: с младежи от Цнстдму „Слънчево детство“, Шумен

Първи в инициативата се включиха любознателните деца от група „Червената шапчица“ към Детска градина „Братя Грим“ в Шумен с учител г-жа Мариела Димитрова, след тях малките „Буратинчета“ от ДГ „Буратино“ в кв. Макак, с директор г-жа Ваня Николова и педагог г-жа Петя Петрова.

Снимка: с деца от ДГ „Буратино“, кв. Макак

Снимка: с деца от ДГ „Буратино“, кв. Макак

Деца и младежи от НЧ „Васил Левски – 1895“ с. Енево, общ. Нови пазар с читалищен секретар Валя Димитрова с вълнение изгледаха филма, направиха си венец и минаха през него за здраве.

Снимка с младежи от Цнстдму „Слънчево детство“, Шумен

С най-голямо нетърпение  очакваха филма младежите от социалната институция „Слънчево детство“. За тях интересът бе най-голямо, защото те са не само участници в урока, но и част от колективите заснели филма.

Снимка с деца от ДГ „Братя Грим“

В дните около магичния празник, подрастващите и младежите се върнаха към живота на предците ни. Научиха за поверията и ритуалите, пресъздадени от читалищните самодейци в реална среда. Научиха за магичната сила на слънцето, за лековитата сила на водата, за силните лечебни свойства на билките на Еньовден, за „мълчаната вода“ и за още много обредни практики в един от най-интересните дни от годината.

„Екипът по проекта е убеден, че филмирането на отделни празници от българската обредна система дава възможност знанието за живота на старите българи да достигне до много повече деца и младежи, както от Шумен, така и от партньорски институции в страната и български неделни училища в чужбина“, сподели за shumenonline.bg ръководителят на проекта Мая Господинова.

shumenonline.bg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Материалът „Традиции по Еньовден“ разкриха тайнствата на магичния празник е публикуван за пръв път на Shumenоnline – На един дъх разстояние от събитията.

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!