BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Техническа неизправност е вероятната причина за пожара във влака

Техническа неизправност е вероятната причина за възникналия снощи пожар във влака София- Варна. Това каза пред btv директорът на пожарната в Шумен комисар Иван Иванов. Пламъци опожариха вагони на композицията и по чудо няма жертви и сериозно пострадали.

В търсене на причините за пожара днес на място експерти на БДЖ, пожарна, полиция и следствие извършиха втори оглед на вагоните. Окръжната прокуратура в Шумен води разследването. Пламъците лумват във влака София – Варна малко след гара Каспичан.

„Най-вероятно става въпрос за техническа неизправност, тъй като по време на движение се е чул пукот, дим и веднага е започнало пламъчно горене, което се е развило много бързо“, заяви Иван Иванов, директор на РДПБЗН-Шумен.

Пламъците обхващат първите два вагона от общо четири. Пътуващите, над 30 души, успяват да се евакуират навреме и пострадали сред тях няма. С лека травма на ръката е един от машинистите, пострадал при откачане на локомотива от горящата композиция. Според хората огънят тръгнал от втория вагон.

„Аз бях в трети вагон, тръгна от първа класа, не е от локомотива, защото той беше цял“, разказа Петя Киронова.

Силата на огъня изпепелява напълно два вагона, щети има и по останалите два, както и по контактната мрежа.

„Съответните технически прегледи и ревизии са в нормите, това сме го видели на място, така че комисията, която е назначена за разследване на случая, тепърва ще установява причините“, съобщи инж. Димитър Димитров, директор на „Пътнически превози“ в Горна Оряховица.

Движението на влакове бе възстановено още рано сутринта днес, като композициите преминаваха само по единия коловоз.

Основната причина при пожара във влака да няма жертви и сериозно пострадали са бързите действия на пожарникар от Варна. Мъжът е пътувал в едно от купетата и е реагирал светкавично при инцидента. Снощи Върбан Петков пътувал във влака като редови пътник, когато момиче от неговото купе му казва, че мирише на пушек.

„Отворих всички възможни прозорци с цел отдимяване, което да доведе до безопасна евакуация и намаляване на температурния баланс вътре в самия коридор за по-бавно разпространение на пожара“, обясни Върбан Петков.

Бързо открива ръчната спирачка и я задейства. Именно това предотвратява огромна трагедия.

„Искам да благодаря на дамата, която сигнализира, за да можем да вземем адекватни мерки. Имам чувство, че ако бяхме закъснели с минута, имаше възрастни хора, които доста трудно се придвижваха, и можеше да има жертви“, допълни Върбан Петков.

За 30 секунди влакът спира и започва евакуацията на пътниците.

„За около минута и половина се евакуираха хората, които бяха във вагона. Исках след това да се върна в самото купе и да си взема дрехите и документите, но пожарът вече беше в изключително силна фаза и не можах“, каза още пожарникарят.

Преди около час изгорелият влак бе дислоциран, след това той потегли към Горна Оряховица.

shumenonline.bg

Материалът Техническа неизправност е вероятната причина за пожара във влака е публикуван за пръв път на Shumenоnline – На един дъх разстояние от събитията.

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!