BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Средновековен Преслав е център на живата история

В Симеоновата столица, сред руините на дворцовия център, оживя историята на отминали столетия. Два дена старият Преслав ще бъде музей на открито със занаятчийски работилници и щандове, старинна кухня, средновековни лагери с арени за бойни изкуства, стрелби с лъкове, игри за деца и забавления за всякакви възрасти.

Преславският съборът на средновековното културно наследство се провежда за поредна година под наслова „Преславни дни“ и този път се организира в чест на 1130 години от обявяването на града за столица. Съборът започна с молитвата на шуменския отец Димитър на площада пред царския дворец. Гости и участници бяха приветствани от зам.-кмета на община Велики Преслав Нина Асенова и от директора на градския археологически музей д-р Александър Горчев.

Средновековна музика и танци потопиха в историческото минало пристигналите в стария Преслав. Пред очите на десетки зрители бяха демонстрирани бойни изкуства от коне и земя с участието на конни клубове и конни бази от София, Варна, Обзор и реконструктури от историческия парк край село Неофит Рилски. Групи за исторически възстановки, занаятчии от НК „Традиция“ и изпълнители на музика от античността и средните векове представят днес и утре бит и изкуства от номдското преселение, ранния византийски период, ранно и късно Средновековие. Църковна служба събра по обед богомолци в Патриаршията на преславските владетели.

Тази година за първи път в преславския събор участват реконструктури от Букурещ. Румънците от група „Нокорс“ представят обичаи на монголските татари, а една от юртите им е превърната в калиграфска работилница за участниците в събора.

Довечера от 20 часа в боровата гора край старините, на открита сцена и без вход, започва концертът „В приказната нощ“ на шуменския градски духов оркестър „Михаил Биков“ с хитови заглавия от световното кино.

В неделя средновековният събор ще посреща посетители  от 11 часа.

shumenonline.bg

Материалът Средновековен Преслав е център на живата история е публикуван за пръв път на Shumenоnline – На един дъх разстояние от събитията.

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!