BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Спасените помнят и благодарят

Паметна плоча – знак на благодарността към шуменката общественост, спасила българските евреи, бе открита днес в Градската градина. Инициативата е на Регионалната организация на евреите в Шумен, а поводът е 80-годишнината от спасяването на българските евреи.

Паметната плоча бе официално отрита от председателят на организацията Бета Хараланова и нейният баща Нико Майеров, който е спасен преди 80 години. Днес той е най-възрастният евреин в региона.

„Ние помним. Помним, затова, че сме живи. Тогава бяхме 50 хиляди, днес наистина пак сме много по-малко, но сме по-малко не защото сме заминали за лагерите на смъртта. Никога няма да забравим имената на Марин Тютюнджиев, на д-р Николай Николов, на едно досега малко известно име – д-р Павел Герджиков. Поклон пред тях и пред всички, които спасиха българските евреи“, каза Бета Хараланова, историк и председател на Регионалната организация на евреите „Шалом“ в Шумен.

Да си спомнят завета на предците си, спасени от смърт, в парка днес се събраха представители на еврейската общност, граждани и представители на местната власт.

„Аз съм един от тези 50 хиляди, чиято смърт беше предопределена и отменена. Добре помня денят 10 март, бях юноша на 14 години. Помня блокадата на еврейската махала, помня полицейския кордон на улицата, помня грубия глас на полицая, който ме върна, когато тръгнах за училище. И, когато следобед блокадата беше вдигната с тревогата разбрахме, че арестуваните се връщат“, спомни си за деня на спасението Нико Майерев.

Плочата е разположена до централната алея в парка. Тя е изработена от художника и скулптур Бехчет Данаджъ. Изработена е от червеникаво-кафеникав гранит и тежи около 350 килограма. Плочата е с размери 110х90 см и висока около 160 см. На неправилната правоъгълна форма на три реда е изписан текста „Ние помним! С благодарност към шуменци 10 март 2023 г.“.

През 1943 година с конски вагони в Шумен са били преселени 2000 евреи от София. Така броят им в града ни достигнал близо 3000. Преселените евреи били настанени в сегашното училище „Нювваб“, където прекарали няколко месеца. Постепенно някои от тях били приети в домовете на местни евреи, други получили помощ от шуменци, които им предложили домовете си.

С приемането на Закона за защита на нацията на евреите им е забранено да се движат по централния булевард на Шумен, да ходят на училище, да си взимат книги. Въпреки закона не един шуменци се обявяват в защита на евреите, оказвайки им голяма помощ, като актьорът Петър Слабаков, учителят Васил Острев, който въпреки забраната подпомагал еврейските ученици. Работа на 34 евреи осигурил народният представител в 25-то Народно събрание от Нови пазар Васил Велчев. За помощта си към евреите той е осъден на 9 години затвор.

С изказванията си в защита на евреите и против Закона за защита на нацията в историята остават и други шуменски депутати – Марин Тютюнжиев и д-р Николай Николов. След приемането на закона Марин Тютюнджиев е един сред 67-те осъдени от комунистическия „Народен съд“ и разстрелян. На смърт е осъден и д-р Николай Николов, той обаче се спасява в чужбина и никога не се връща в България.

На 10-ти март 1943 г., когато Цар Борис ІІІ издава заповедта за отлагането на депортацията, 50 евреи, сред които жени и деца, вече са били арестувани и подготвени за качване в товарен вагон. С издаването на заповедта всички 50 000 български евреи са спасени.

shumenonline.bg

shumenonline.bg

Материалът Спасените помнят и благодарят е публикуван за пръв път на Shumenоnline – На един дъх разстояние от събитията.

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!