BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Сигналът: Шуменци си искат детската площадка

Пише Ви Полина Трифонова по повод подписка, която аз и съседите ми проведохме през изминалата седмица. Става дума за следното:
На 19 юни в междублоковото пространство ул. Ген. Скобелев № 68 и ул. Генерал Скобелев № 70 в Шумен, бяха премахнати детски съоръжения (една пързалка, катерушка и четири люлки). Потърсих отговор от Общината за причините за премахването, както и за това кога се очаква монтирането на новите съоръжения. Самият г-н кмет ми отговори, че съоръженията не отговаряли на изискванията за безопасност според наредба от преди 14 г. и че за момента не планират възстановяването на площадката.
Макар отстранените съоръжения да бяха стари и Общината да не полагаше елементарни усилия да ги освежава и поддържа те бяха здрави и стабилни и се ползваха от десетки деца от тези и съседните блокове, като активността на тези деца там беше единствената естествена защита от тотална трансформация на тревните площи в ДЖУНГЛА. Единствено благодарение на всички мои съседи, живеещи в близост до площадката, тя се поддържа чиста и зелена. С доброволен труд преди години са посадени 12 дървета; имаме и малка китна градинка с цветя около площадката.  В стремежа ни да бъде чиста, всички съседи пазим площадката без отпадъци и възпитаваме децата си в този дух. Донесени са лични материали – кошчета за смет, туби вода за импровизирана чешмичка, закачалка за връхните дрехи. Детската площадка съществува тук повече от 30 години!Всички съседи споделят, че това е площадката на която или те самите са израснали, или са отгледали децата си на нея. Децата ни са тъжни. Те не разбират защо здравите люлки са премахнати и все питат дали вече има нови или кога ще бъдат сложени.
Аз и живущите тук сме дълбоко огорчени и разочаровани от това, че с „лека ръка“ Общината наруши спокойствието на всички ни! И с цялата си наглост г-н Христов ни изброява къде в близост имало други детски площадки. Аз и моите съседи искаме децата ни да си играят пред блока, за да не се налага да пресичат няколко улици до най-близкото „безопасно по наредба от преди 14 години“ място за игра! Искаме да растат спокойно! Не мога да си обясня как Общината осигурява безопасност като премахва местата, където това се е случвало повече от 30 години и са израснали десетки деца?! Що за глупост е да махнеш нещо, защото уж не било безопасно, но да не правиш нищо през последните 30 години, за да го поддържаш, освежаваш и обезопасиш?
Затова и направихме подписка, защото се надяваме, че по този начин нашата улица ще влезе в „плана“ на Общинския съвет и на Кмета и ще се сетят да сложат нови съоръжения за игра.
За една седмица събрахме подписите на 185 граждани. Но още по-интересно за мен е, че в процеса на събиране на подписите покрай мен непрекъснато идваха деца и искаха да се подпишат и те. Понеже техният подпис няма тежест, но по Закона за закрила на детето всяко дете има право свободно да изразява мнение по всички въпроси от негов интерес, част от живущите на този адрес деца решиха да направят своя „подписка“ под формата на рисунки. Прикачвам и тях – общо 10 рисунки! Шестгодишната Гери е нарисувала разплакани деца, които нямат площадка; тригодишната Зорница е нарисувала предишните люлки и пързалка, седемгодишната Суде е нарисувала площадката каквато си представя, че ще бъде, а Борис дори е написал „Искам си детската площадка“…  Дано от Общината има кой да ги „чуе“ …
Оставам на разположение за въпроси и коментари и се надявам да дадете гласност на исканията на възрастни и деца за нещо толкова примитивно като нужда… Нещо, което не струва милиони и би било смешно и нелепо, ако Община като Шуменската (областен град!) се оправдае с липса на бюджет или каквито и да са други причини.
shumenonline.bg

Материалът Сигналът: Шуменци си искат детската площадка е публикуван за пръв път на Shumenоnline – На един дъх разстояние от събитията.

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!