BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Рецитаторски конкурс

На 19 април рецитатори от цялата страна ще пристигнат в Шумен за участие в ХХIX Национален конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература. Организатори са община Шумен и Институт Лист – Унгарски културен институт София. Рецитаторите ще могат да се изявят от 19 до 21 април 2024 г.  на сцената на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“. Официалното откриване на конкурса е на 19 април от 18,00 часа пред театъра, а връчването на наградите – в 10 ч. в неделя.

Тазгодишното издание е посветено на 95-годишнината от рождението на унгарския писател Имре Кертес и 115-годишнината от рождението на българския поет Никола Вапцаров.

Конкурсът се провежда под патронажа на Министерството на културата и с подкрепата на община Дебрецен, Съюза на артистите в България, Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, Български културен институт – Будапеща, семейство Поповски, къща-музей „Лайош Кошут“ и ДКТ „Васил Друмев“.

112 ученици, студенти, артисти и непрофесионалисти са подали заявки за участие в 29 издание на конкурса, който ще се проведе в Драматично-кукления театър „Васил Друмев“. Тази година участниците в раздел „Дигитална поезия с Новател“ са 29. Печелившите клипове ще бъдат качени на YouTube страницата на сайта на Институт Лист София. Участниците, които  ще изпълнят по свой избор произведения от унгарската и българската поезия са 83.

За всички победители са предвидени парични награди, а голямата награда за изключително художествено изпълнение „Владимир Трандафилов“ е на стойност 1500 лева. Официални гости на събитието са Бернадет Колар – зам.-ръководител на Посолството на Унгария в София и Сандра Мишкеди – директор на Институт Лист – Унгарски културен институт София.

Повече информация за конкурса e публикувана в сайта на община Шумен в раздел „Култура, младежки дейности и спорт“, в секция „Култура“.

 

Материалът Рецитаторски конкурс е публикуван за пръв път на SHMOKO.BG.

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!