BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пръстен-убиец и експонат от китайска династия показва музеят във Велики Преслав

Историческият музей в Каварна гостува на археологически музей „Велики Преслав“ с изложба от знакови находки, открити по време на археологически проучвания на нос Калиакра. Автор на изложбата е доц. д-р Бони Петрунова, която е и ръководител на археологическата експедиция.

Експозицията „Реликвите на Калиакра“ беше открита снощи във Велики Преслав от директора на местния музея д-р Александър Горчев и Тодор Тодоров от културната институция в Каварна.

Сред експонатите са уникалният „пръстен-убиец“ със специална кухина за скрита отрова, датиран от края на 14 век. Представен е напълно запазен кръст – енколпион за съхранение на частици от мощи на светци с изображение на Богородица. В изложбата се откроява нефритена катарама за колан на китайската династия Юан, показани са накити, монети и оръжия.

При откриването на изложбата Тодор Тодоров отбеляза, че сред най-ярките експонати в колекцията и първи намерен от археолозите, е пръстенът-убиец през 2013 г. Той е бронзов и се предполага, че е бил използван при борбите за престола на Добруджанското деспотство през 14 век. Този пръстен беше на чело на класацията „Чудесата на България” в рубриката за открития. През 2017 г. е открита нефритената катарама с китайски произход, която загатва на проучвателите за нещо много по-значимо. Така година по-късно на бял свят излиза голямото съкровище с 957 предмета от злато, сребро и бижута.

Изложбата ще остане в преславския музей и след Великденските празници.

shumenonline.bg

Материалът Пръстен-убиец и експонат от китайска династия показва музеят във Велики Преслав е публикуван за пръв път на Shumenоnline – На един дъх разстояние от събитията.

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!