BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Проф. Христов: Да пребъде България!

По повод Националния празник на България 3 март и тържествената заря-проверка на площад „Кристал“ пред Паметника на загиналите във войните шуменци, кметът на община Шумен проф. Христо Христов произнесе тържествено слово.

В него той подчерта, че на днешния празничен ден всеки българин, където и да е по света, ще издигне българското знаме като израз на национална гордост, на единство и самочувствие.

“Днес ние сме свободни заради усилията и саможертвата на поколения български просветители, революционери и национални герои – Раковски и Караджата, Ботев и Левски, будителите и възрожденците, строителите на съвременна България.

На тази дата се покланяме пред делото на всички знайни и незнайни герои и жертви, които българският народ даде в борбата си за национална независимост. Признателни сме и почитаме паметта на хилядите войни и доброволци от много народи – руснаци, румънци, финландци, поляци, украинци, сърби, черногорци, естонци, литовци, латвийци и други, загинали в Руско-турската война от 1877-1878 г. Подвигът им няма да бъде забравен и българският народ винаги ще се прекланя с благодарност пред тяхната саможертва!

Убеден съм, че днес, във време на изпитания и предизвикателства ще съхраним паметта на войните, оставили костите си по бойните полета, ще запазим възрожденския си стремеж да заемем своето достойно място в европейското семейство и да бъдем равни на другите европейски народи.

Убеден съм също, че не трябва да пестим сили за благото на България. Дължим го на нашите предци, които мечтаеха, работиха и проливаха кръвта си за нея. Дължим го и на нашите деца, които един ден, също като нас, ще могат свободно да извикат: „Да живее България!“ И ще веят гордо родния трибагреник, а децата им ще сричат „Аз съм българче“.

Нека пазим и укрепваме българската държавност!

Да пребъде България!”, завършва словото на кмета на Шумен проф. Христо Христов.

Материалът Проф. Христов: Да пребъде България! е публикуван за пръв път на SHMOKO.BG.

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!