BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Прерийни кучета в Зоопарка, единствени в България

Ако искате да видите прерийни кучета, посетете шуменския Зоопарк. Екзотичните гризачи са пристигнали от зоопарка в чешкия град Дечин и днес за пръв път бяха показани пред посетителите. Шуменските прерийни кучета са млади екземпляри – 2 мъжки и 3 женски. Преди да ги покажат пред посетителите, животните бяха настанени в отделно помещение за адаптация. Петте животните са единствените от този вид в цяла България, съобщиха от ОП „Паркове и обредна дейност“.

Прерийните кучета са разпространени в Северна Америка и са близки родственици на мармотите. Също като тях през зимата и те изпадат в състояние на летаргия и прекарват доста време в сън. Пролетта вече ги е събудила и гледачите в шуменския зоопарк са им подготвили меню от зеленчуци и гранули като преди това са проучили навиците на животните и хранителния им режим.

Зоопаркът предстои да бъде разширен със средства по Програма „Околна среда“ 2021-2027 г., съобщиха от ръководството на предприятието. Община Шумен вече има одобрен проект по процедура „Техническа помощ за инвестиции в зоологически градини“ в размер на 196 992 лв. Със средствата ще се изготвят необходимите планови документи за функционирането и развитието на зоологическата градина.

Изготвянето на плановите документи е изискване на ЕС. Наличието им ще даде възможност за изпълнение на бъдещи инфраструктурни проекти.

В момента видовете животни в шуменския зоопарк са 14.

Материалът Прерийни кучета в Зоопарка, единствени в България е публикуван за пръв път на SHMOKO.BG.

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!