BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Предай кенче

Алкомет“ АД даде старт днес на поредната се екоинициатива под наслов „За чист Шумен“. Идеята е в духа на изискванията на ЕС и ЕК за т. нар. зелена и кръгова икономика, и е свързана с необходимостта да се предотврати разпространяването на алуминиеви кенчета в природата, а събраните в специални съдове използвани опаковки да бъдат рециклирани.

Кампанията бе представена пред журналисти днес в СТЕМ центъра на СУ „Сава Доброплодни от Венцислав Венков, съветник и консултант в „Алкомет“ АД, Мая Чиликова – директор „Устойчиво развитие“ и Айше Ахмед – ПР на фирмата.

В този дух решихме да стартираме една инициатива, която условно сме кръстили „За чист Шумен“. И тя е свързана с това да предотвратим разпространяването на алуминиеви кенчета в природата. Даваме си сметка, че в училищата е забранено да се продават напитки в кенчета, но така или иначе тези опаковки съществуват и целта е да спрем тяхното разпространение в природата и да ги събираме в специални съдове – варели, втора употреба, които сме брандирали и ще поставим във всяко училище и в Шуменския университет, в които учениците да ги събират“, коментира Венков.

Цялата организация по прибирането и рециклирането на алуминиевите кенчета ще бъде за сметка на „Алкомет“. Представители на фирмата ще минават веднъж месечно, ще претеглят събраните алуминиеви отпадъци и ще ги извозват, уточни Венков. В края на годината училищата ще получат парични суми като дарения в зависимост от килограмите събрани отпадъци. „Алкомет“ предвижда и поощрения за най-добрите – 3000 лв. за класираните на първо място, 2000 лв. за второто място и 1000 лв. за училището, класирано на трето място, уточни Венков.

Вече има поставени брандирани варели за събиране на кенчета в няколко училища, а до дни ще бъдат доставени във всички училища, уточниха организаторите. На Руски паметник е поставен билборд с кратко послание на г-н Фикрет Индже, предстои да бъдат разпространени още рекламни материали, които да популяризират акцията, за да стигне тя и до родителите и да бъде предотвратено замърсяването на природата.

Според Мая Чиликова „Алкомет“ е социално ориентирана и екологично отговорна компания. „Избрали сме алуминиевите кенове като материал, с който да направим кампания чисто образователно-възпитателна. С помощта на учители и родители да можем да възпитаме у децата едно отговорно отношение към опазването на околната среда, да могат да разберат защо трябва да контролираме и ограничаваме замърсяването, какво представлява рециклирането, какво представлява кръгова икономика, защо кръговата икономика води до намаляване на въглеродни емисии, как въглеродните емисии действат на изменението на климата – т.е. децата да бъдат заинтригувани и да станат отговорни към опазването на околната среда, което касае всички нас“, коментира Мая Чиликова.

Алуминиевият кен е материал, който след употреба на съдържанието се превръща в отпадък, а този отпадък подлежи на многократно рециклиране, без да се губят свойствата на алуминия. Същевременно, за рециклиране на алуминиевите отпадъци се консумира едва 5 процента от енергията, която би се изразходвала за производство на първичната суровина, което води именно до намаляване на въглеродните емисии, когато се замества първичен алуминий с алуминиев отпадък. „Смятаме че кампанията ще бъде един старт за предстоящи депозитни схеми за връщане на опаковки, което предстои да се случи скоро. Норвегия успява с тази депозитните схема да рециклира 95% от опаковките – стъкло, пластмаса, метал, коментира Чиликова.

Радвам се че отново се появява инициатива, в която младите хора ще бъдат ангажирани с чистотата на града и опазването на природата. Смятам, че нашите деца вече имат такава отговорност. Г-н Фикрет Индже винаги е казвал, че бъдещето на една държава зависи от младите хора и по подходящ начин в случая мисли за тях и за всички нас. Надявам се всички да подкрепят инициативата“, заяви директорът на СУ „С. Доброплодни“ д-р Албена Неделчева.

Кампанията е съгласувана с РУО и община Шумен.

Материалът Предай кенче е публикуван за пръв път на SHMOKO.BG.

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!