BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Православният свят празнува Възкресение Христово

Стотици вярващи се стекоха тази вечер в храм „Свети Три Светители” в Шумен , за да вземат искрица от Благодатния огън. Велидкенското тържествено богослужение отслужи отец Красимир Капитанов, а веднага след това камбанен звън възвести великия ден на Христовото възкресение.

Минути преди полунощ той възвести Христовото Възкресение и чете от Светото евангелие. След това се обърна към събралото се множество:

“Благочестиви братя и сестри, от сърце честитя Светлото Христово възкресение. Живеем в обстановка, в която много хора, много християни, се надяваха, че пасхалният огън няма да падне заради смутовете и войните, които са сполетяли цялата земя. Но Божията милост е велика! Ние сме длъжни, както се казва в молитвата „Отче наш“ да казваме: „Господи, да бъде твоята воля“. Поздравявам всички със Светлото Христово възкресение – украинци, руснаци, македонци, сърби, всички са честити. Христос възкръсна за всеки един от нас“ обърна се към миряните отец Капитанов.
Свещениците поведоха празнично литийно шествие около храма.

Според православната традиция Възкресение Христово се предшества от Великия пост. Той започва седем седмици преди Великден и включва 40 дни и Страстната седмица. Утвърден е в памет на 40-дневния пост на Исус Христос и на последната седмица от земния живот на Спасителя, на неговите страдания и на смъртта му на кръста.

Възкресението на Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род.

Великден е денят, в който според християнската традиция празнуваме Възкресението на Сина Божи Иисус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Възкресението е символ на победата над тлението и смъртта. Денят, който дава смисъл на вярата.

Първи разбират за станалото чудо жените мироносици. Те отиват при гроба, за да помажат тялото на Иисус Христос, но ангел господен им съобщава: Христос възкресе, защо търсите живия сред мъртвите? На този ден всички православни вярващи са в очакване на Благодатния огън – символ на чудото на възкресението.

Точно в полунощ извън храма при биене на камбаните свещеникът обявява Възкресението с думите „Христос Воскресе“, а енориашите отговарят: „Воистина Воскресе“.

На трапезата трябва да има червени яйца и козунак. Червените яйца са символ на Христовата мъченическа кръв, а козунакът е символ на агнеца божий – Христос.

На Великден деца и възрастни се „борят“ с червени яйца, като гледат кой ще излезе победител. Народната традиция повелява, че този, на когото яйцето се окаже борец, ще бъде най-здрав през годината.

Имен ден празнуват: Велик, Велика, Велико, Велин, Велислав, Величка, Величко, Велка, Велко, Вельо, Вили и Велина.

Желаем ви мир, светлина и любов!

shumenonline.bg

 

Материалът Православният свят празнува Възкресение Христово е публикуван за пръв път на Shumenоnline – На един дъх разстояние от събитията.

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!