BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Памет за Опълченците

В деня на националния празник на България – 3 март, нови паметни плочи с имената на загиналите опълченците от Шуменско в Руско-турската освободителна война, бяха поставени на оградата на църквата „Св. Възнесение Господне“. Те бяха осветени от архиерейския наместник отец Димитър и отец Красимир. В знак на признателност институции, организации и граждани поднесоха венци и цветя пред паметните плочи. Под звуците на химна военна рота отдаде чест. С едноминутно мълчание бе оказана почит на загиналите.

На официалната церемония присъстваха кметът Любомир Христов, областният управител проф. Христо Христов., председателят на Общинския съвет адв. Ася Аспарухова, представители на общинската и областната администрация, граждани. Наш дълг е да не забравим хилядите загинали по време на войната, това е урок за бъдещето. Затова правим първата крачка и откриваме днес паметните плочи, за да може подвигът на опълченците да остане за поколението, каза кметът Любомир Христов.

Новите плочи са изработени от черен гранит. На тях са изписани имената на 119 опълченци от Шумен и Шуменско, участвали във войните за освобождението на България. За тях община Шумен даде 28 000 лв.

Ще припомним, че през 2009 г. по инициатива на общинските съветници Галин Терзийски, Васил Тодоров и Бисер Балинов и с решение на Общинския съвет паметни плочи на загиналите опълченци бяха поставени в двора на църквата, западно от сградата, близо до гроба на ген. Колесников. По решение на общинската администрация и след одобрение на Експертния съвет по паметниците и Областната комисия по паметниците, новите плочи бяха поставени на църковната ограда.

След церемонията по освещаване на новите паметни плочи в храма „Св. Възнесение Господне“ бе отслужена заупокойна молитва за загиналите воини и опълченци за Освобождението на България и молебен за здраве и благоденствие на българския народ.

В 12,30 ч. започна празничният концерт на Ансамбъла за народни песни и танци „Мадара“ и Детския танцов ансамбъл „Звънче“ в Драматично-кукления театър „Васил Друмев“. Входът за зрители е свободен.

В 18,30 ч. е кулминацията на честването с тържествена заря-проверка на площад „Кристал“ пред Паметника на загиналите във войните шуменци. За първи път в ритуала ще участва военният духов оркестър на Националния военен университет „Васил Левски“. Ще се включат и представителни роти от Шуменския гарнизон, курсанти от Факултета по артилерия, ПВО и КИС и ученици от СУ „Сава Доброплодни“. Слово за националния празник ще произнесе полк. Дилян Димитров, декан на Факултета „Артилерия, ПВО и КИС“. В знак на признателност пред Паметника на загиналите във войните шуменци ще бъдат поднесени венци и цветя.

Венци и цветя ще бъдат поднесени пред всички паметници и паметни плочи в Шумен и селата на общината, посветени на видни възрожденци и загинали за освобождението на България.

Тържествата по честването на националния празник 3 март са организирани от Община Шумен съвместно с Командването на Шуменския военен гарнизон, Военното окръжие в Шумен и Факултета „Артилерия, ПВО и КИС.

Материалът Памет за Опълченците е публикуван за пръв път на SHMOKO.BG.

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!