BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

От „Гласът на Шумен” реагират на сигнал за опасни стъпала  

За видимо опасни стъпала след ремонт, „дообзаведени” с неизползваема и на практика създаваща риск за здравето рампа за инвалиди и майки с детски колички, алармират шуменци чрез пощенската кутия на Гражданско Сдружение „Гласът на Шумен”.

Стъпалата, които трябва да осигурят нормален достъп до кооперативния пазар откъм улица „Марица”, са ремонтирани, но незнайно защо наклонът им е обратен, което ги прави рискови, особено при заледявания през зимата.  В момента преминаването през откритата стълбищна площадка е истинско изпитание за младите майки, които нямат друг вариант освен да молят за помощ околните, или сами пренасят количките по тъмните стъпала, с риск детето им да изпадне. От изпратените от граждани снимки се вижда, че вече има възрастни хора, пострадали при падане. За трудноподвижните и инвалидите, преминаването през рампата е мисия невъзможна, въпреки че подобни съоръжения се изграждат именно с цел да облекчат хората със затруднения в придвижването. Според подателите на сигнала за ремонта на стъпалата са изхарчени 80 хиляди лева общински средства. От Гражданско Сдружение „Гласът на Шумен” са категорични, че здравето и живота на гражданите са основен приоритет и в тази връзка ще изискат по реда на Закона за обществена информация от общинската администрация пълен отчет за извършения ремонт. От Сдружението ще настояват за отговор на следните въпроси:

Кога е извършен ремонтът и от коя фирма?

Има ли изготвен проект?

Каква е стойността на извършените строително-монтажни работи и ако е над 30 хиляди лева, спазена ли е процедурата по Закона за обществените поръчки?

От къде са осигурени средствата за ремонта на стъпалата?

Отговарят ли стъпалата и подхода за инвалиди на нормативните изисквания по БДС EN ISO 14122-3?

Отговаря ли рампата за достъп на хора с увреждания  на Наредба № РД-02-20-2 от 2021 г. за определяне на изискванията за достъпност и универсален дизайн на елементите на достъпната среда в урбанизираната територия и на сградите и съоръженията?

Защо наклонът на стъпалата е променен?

С оглед защитата на обществения интерес от Гражданско Сдружение „Гласът на Шумен” ще сезират Регионалната дирекция за национален и строителен контрол, с искане да бъде извършена проверка спазени ли са нормативните изисквания и дали след извършения ремонт стъпалата са годни и безопасни за експлоатация.

shumenonline.bg

Материалът От „Гласът на Шумен” реагират на сигнал за опасни стъпала   е публикуван за пръв път на Shumenоnline – На един дъх разстояние от събитията.

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!